19-06-2024

В обласному перинатальному центрі має з'явитися УЗД-апарат експертного класу

Таке обладнання - найсучасніше в цій ланці, адже дає можливість лікарям якісно робити перинатальну діагностику, насамперед – вроджених вад серця. 

Як розповіли у медпідприємстві, саме вроджені вади серця переважають у структурі малюкової смертності.

Вроджені вади плоду, несумісні з життям, - їх також зможуть виявляти завдяки цьому УЗД-апарату. Тоді жінка вирішуватиме, чи переривати їй вагітність. 

Якщо ж діагностують інші вроджені вади, які підлягають корегуванню, фахівці зможуть вчасно призначити всі необхідні для цього кроки. 

Важливо зауважити, що придбати таке потрібне обладнання центр планує в кредит. Його вартість – понад 9 млн грн. Майже 2 млн буде сплачено одразу, решту суми - упродовж п'яти років із зароблених підприємством коштів. 

Як пояснив на своєму Telegram голова обласної ради Андрій Карауш, спершу це питання мають погодити депутати на сесії.

Відповідний проєкт рішення уже готують на найближче засідання.

- Це дієвий механізм, як можна оновлювати матеріально-технічну базу наших медичних підприємств. Ми вже маємо схожий - і успішний досвід в Рівненській обласній клінічній лікарні імені Юрія Семенюка. Для перинатального центру це буде вперше, - розповів Андрій Карауш.

До слова, у перинатальному центрі працює головний позаштатний спеціаліст з ультразвукової діагностики, тож цей апарат там вкрай необхідний. Подібного у комунальних підприємствах Рівненської області немає.