02-07-2024

В обласному музеї вшанували стародавню ікону Пресвятої Богородиці

Сьогодні у день свята ікони Пресвятої Богородиці «Одигітрія Дорогобузька» в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулось пошанування цього чудотворного образу.

Ікона Богородиці-Одигітрії датується кінцем ХІІІ ст.  Її знайшов у 70-тих роках минулого століття український мистецтвознавець Павло Жолтовський в селі Дорогобуж тодішнього Гощанського району Рівненської області  у напівзруйнованій церкві Успіння Пресвятої Богородиці. Образ реставрували у Львівській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

Після реставраційних робіт, у 1984 році, ікону передали до Рівненського обласного музею, де вона знаходиться по сьогоднішній день. Цей музейний предмет належить до державної частини Музейного фонду України.

Копія ікони, створена іконописцем Олександром Лавориком, знаходиться у Свято-Покровському соборі міста Рівного.

Пошанування образу розпочалося з молебню до Пресвятої Богородиці, який очолив митрополит Рівненський і Острозький Іларіон. 

До слова, урочистий молебень пройшов у тій частині музею, де в 20-х роках минулого століття, знаходилась Спасо-Преображенська церква, яка була побудована для студентів училища.

Її під час І світової війни, відступаючи, зруйнували війська імперської росії. За свідченнями очевидців, все, що було в церкві було вивезене в курськ.