10-05-2024

В обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка про Пересопницьке Євангеліє

Експозицію підготували два комунальні заклади обласної ради - Рівненський обласний краєзнавчий музей та Культурно-археологічний центр "Пересопниця". Присвячена вона ювілейній даті – 875-річчю першої літописної згадки села Пересопниця Дядьковицької територіальної громади.

Виставка розповідає про історію та культурну цінність цієї рукописної пам’ятки староукраїнської мови, створеної в середині XVI ст. на території сучасної Пересопниці.

Це один із перших перекладів біблійного тексту на староукраїнську мову, що робить його безцінною пам'яткою української писемності. А рівень написання Пересопницького Євангелія унікальний за якістю, шрифтами, малюнками, що без сумніву єднає нас з європейською видавничою культурою.

З цією визначною для українців книгою пов’язують імена її творців: литовського писаря Михайла Василевича та архімандрита Пересопницького монастиря Григорія, а також меценатів – волинської княгині Анастасії Заславської та князів Чорторийських.

Оригінал книги зберігається в Інституті рукопису Національної бібліотеки імені В.І.Вернадського.

Знане та важливе це видання ще й тим, що на ньому (окрім Конституції України) президенти України присягають на вірність своєму народові.

Банерну виставку доповнюють фотографії розкопок, експонати з фондів краєзнавчого музею, тематична література.

Відвідувачі можуть скористатися допомогою аудіогіда, встановленого за допомогою QR-коду.

А вже 12 травня в Культурно-археологічному центрі «Пересопниця» відзначатимуть 875-річчя першої літописної згадки села Пересопниця, де можна буде побачити копію Пересопницького Євангелія та інших унікальних рукописних книг та багато цікавих експонатів, знайдених під час археологічних розкопок на території центру.