28-07-2023

В обласному краєзнавчому музеї відкрили ще одну виставку про війну в Україні

«Квіти війни» - таку назву має експозиція світлин українського репортажного фотографа Едуарда Крижанівського.

На виставці  представлені кадри, які передають миті бойової роботи українських артилеристів. Світлини зроблені під час поїздки на Бахмутський напрямок. Фотографу вдалося зафіксувати роботу самохідних гармат «Піон» 43-ї окремої артилерійської бригади ім. гетьмана Тараса Трясила. Виставку доповнено тематичними предметами з фондів Рівненського обласного краєзнавчого музею. Саме назва гармати і надихнула організаторів на назву експозиції. 

До слова, вона має благодійну мету – зібрати кошти на допомогу українським парамедикам. Цим займається волонтерка Жіночого ветеранського руху «Veteranka» Адріанна Мацьків, яка зініціювала проведення експозиції в Рівному та Києві.

За її словами, головна мета – показати не лише страх і відчай цієї війни, а й підкреслити інший її важливий аспект – силу та хоробрість українських захисників.

Відвідувачі виставки мають змогу придбати листівки з фотографіями, зробленими Едуардом Крижанівським. І ці донати будуть спрямовані на потреби військових парамедиків. На сьогодні так вдалося зібрати майже 1 мільйон гривень.

Довідково. Едуард Крижанівський – митець, який процює в жанрі репортажної фотографії. Його роботи раніше були представлені в США, Чехії та Новій Зеландії. «Квіти війни»  - його перша авторська виставка.

Нагадаємо, в РОКМ діє ще одна  - міжнародна – виставка «HOPE (НАДІЯ)», де представлені світлини митців з 11 країн світу. Більшість  – це роботи українських фотографів саме на тему російсько-української війни.