23-11-2023
В обласному краєзнавчому музеї відбувся захід, присвячений пам’яті жертв голодоморів в Україні
Сьогодні в актовому залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулась презентація мистецького проекту «Хліб, який їдять після смерті».
Автором ідеї є Ірина Баковецька-Рачковська - письменниця, дослідниця традиційної культури Рівненщини, директорка Рівненського обласного центру народної творчості. Цей захід присвячений пам'яті жертв голодоморів та російсько-української війни, який щороку припадає на суботу, 25 листопада.
На подію були запрошені рідні загиблих захисників: Ігоря Гуца, Богдана Семенчука, Богдана Гордійчука, Василя Удодика, Андрія Марчука, Данила Молдавського, Костянтина Гнітецького. Пам'ять полеглих вшанували хвилиною мовчання.
Рівненську обласну раду на заході представляв голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк. Він закликав усіх не забувати трагічних сторінок історії нашого народу, робити з них правильні висновки - задля нашого майбутнього.
Ірина Баковецька-Рачковська презентувала власну книгу «За Божим духом. Поминальні хліби на Рівненщині», в яку увійшли експедиційний та етнографічний матеріал, вірші авторки, написані в період російської агресії проти України, а також світлини поминально-обрядового хліба фотохудожниці Ольги Герасимчук. У книзі описано вісім видів поминального хліба, принаманного Рівненському Поліссю: поминальний коровай, поминальні паска, пироги, коржики, просфори, кутя.