23-11-2023

В обласному краєзнавчому музеї відбувся захід, присвячений пам’яті жертв голодоморів в Україні

Сьогодні в актовому залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулась презентація мистецького проекту «Хліб, який їдять після смерті».

Автором ідеї є Ірина Баковецька-Рачковська - письменниця, дослідниця традиційної культури Рівненщини,  директорка Рівненського обласного центру народної творчості.  Цей захід присвячений пам'яті жертв голодоморів та російсько-української війни, який щороку припадає на суботу, 25 листопада.

На подію  були запрошені рідні загиблих захисників: Ігоря Гуца, Богдана Семенчука, Богдана Гордійчука, Василя Удодика, Андрія Марчука, Данила Молдавського, Костянтина Гнітецького. Пам'ять полеглих вшанували хвилиною мовчання.

Рівненську обласну раду на заході  представляв голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк. Він закликав усіх не забувати трагічних сторінок історії нашого народу,  робити з них правильні висновки - задля нашого майбутнього.

Ірина Баковецька-Рачковська презентувала власну книгу «За Божим духом. Поминальні хліби на Рівненщині», в яку увійшли експедиційний та етнографічний матеріал, вірші авторки, написані в період російської агресії проти України, а також світлини поминально-обрядового хліба фотохудожниці Ольги Герасимчук.  У книзі описано вісім видів поминального хліба, принаманного Рівненському Поліссю: поминальний коровай, поминальні паска, пироги, коржики, просфори, кутя.