16-10-2024

В обласному госпіталі ветеранів війни вивчатимуть шведський досвід реабілітації

Керівник Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни Андрій Бурачик підписав меморандум зі швецькою фундацією Spinalis. Зустріч відбулася у Києві за участю першої леді України Олени Зеленської та Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

Шведську сторону представляв професор Клас Халтлінг. Він є автором видання "SPINALIS. Нова сторінка життя з ураженням спинного мозку". У посібнику описані кращі практики реабілітації після таких травм. Автор на власному досвіді знає, як це. Адже сам перебуває на кріслі колісному після важкої травми – переламу шиї внаслідок пірнання у воду.

Завдяки Олені Зеленській посібник переклали українською та розповсюдили в регіони. Вона ж ініціювала підписання меморандуму після того, як у Швеції ознайомилася з роботою реабілітаційного центру "Spinalis and Aleris".

Документ передбачає «всебічний розвиток двосторонніх відносин, обмін найкращим досвідом, підвищення якості медпослуг».

Для обласного госпіталю це не перший меморандум з іноземцями: медпідприємство вже має угоди зі США, Великою Британією, Канадою та Ізраїлем.

- Будь-яка допомога для нас – важлива, особливо в ці непрості часи. За даними першої леді Олени Зеленської, в Україні лише офіційно 3 млн людей мають інвалідність, із них понад 300 тис. набули такого статусу після повномасштабного вторгнення росії. І з ними треба важко й довго працювати, - наголосив у своєму Telegram голова обласної ради Андрій Карауш.