17-07-2023

В обласній раді розглянули петицію щодо відміни рішення про заборону Української православної церкви (московського патріархату)

Задля цього на своє засідання зібралися депутати постійної комісії з питань Регламенту, діяльності правоохоронних органів та боротьби з корупцією під головуванням Сергія Подоліна.

Участь в засіданні взяли заступники голови обласної ради та голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків.

Нагадаємо, що на засіданні сесії Рівненської обласної ради 10 квітня 2023 року депутати одноголосно прийняли Рішення №699 «Про питання заборони Української православної церкви (московського патріархату) та скасування рішень виконавчого комітету Ровенської обласної ради народних депутатів, що стосуються реєстрації статутів та передачі культових будівель релігійним громадам Української православної церкви (московського патріархату)».

29 червня 2023 року на офіційному сайті ради було зареєстровано електронну петицію від громадянки Тетяни Царук щодо скасування цього рішення.

Оскільки вона набрала необхідну кількість підписів (1000 голосів), відповідно до Регламенту обласної ради, питання винесли на розгляд постійної комісії, яка відповідно до предмета відання була визначена головною з підготовки і попереднього розгляду петиції.

Під час засідання депутати заслухали позицію ініціаторки петиції.

Після обговорення, члени комісії зійшлися на думці, що рішення обласної ради було прийнято обгрунтовано, правомірно та з дотриманням усіх процедур.

У підсумку прийняли такі рекомендації:

1. Доручити виконавчому апарату обласної ради підготувати проєкт рішення з вказаного питання в такій редакції:

1.1. Не підтримати електронну петицію «Про скасування рішення Рівненської обласної ради від 10 квітня 2023 року за №699 «Про питання заборони Української православної церкви».

1.2. Голові Рівненської обласної ради забезпечити розміщення на офіційному вебсайті обласної ради відповідного оголошення про непідтримку вказаної петиції.

1.3. Про прийняте рішення обласної ради повідомити ініціатора електронної петиції з урахуванням обґрунтувань постійної комісії обласної ради з питань Регламенту, діяльності правоохоронних органів та боротьби з корупцією.

2. Рекомендувати голові обласної ради винести дане питання на розгляд чергової сесії обласної ради.

3. Доручити виконавчому апарату обласної ради надіслати цю рекомендацію ініціатору електронної петиції.