04-03-2021

В обласній раді працюють над змінами до бюджету Рівненщини

Сьогодні відбулося засідання постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків (голова  - Ігор Ясенюк), участь в якому взяв голова обласної ради Сергій Кондрачук,  заступники голови облдержадміністрації та керівники структурних підрозділів ОДА.

Депутати заслухали зміни до низки обласних програм, зокрема, щодо виділення коштів з обласного бюджету на реалізацію конкретних заходів, передбачених цими програмами.

Більшість із них відображені в проєкті рішення щодо внесення змін до обласного бюджету на 2021 рік.  

  

(Лідія Біляк)

Як поінформувала членів комісії директор департаменту фінансів облдержадміністрації  Лідія Біляк, на сьогодні в обласному бюджеті наявні вільні залишки коштів:

  • ті, які склалися за рахунок економії у галузях, - в розмірі 81,7 млн.грн.,
  • залишок коштів фонду охорони навколишнього природного середовища в розмірі 9,8 млн.грн.,
  • залишок коштів бюджету розвитку в сумі 1,2 млн.грн.,
  • залишок коштів з державного бюджету на будівництво і ремонт доріг в сумі 34,9 млн.грн.,
  • залишок освітньої субвенції в сумі 46,4 млн.грн., з яких 21,2 млн.грн. – це залишок цільових коштів державної субвенції на придбання шкільних автобусів. Ці гроші надійшли в область у грудні 2020 року з можливістю використати їх цьогоріч.

Крім того, у січні-лютому обласний бюджет поповнився низкою надходжень. Зокрема,

  • з державного бюджету надійшли 4 млн.грн. цільової  субвенції  на підтримку окремих закладів медицини, які не фінансуються через Національну службу здоров’я,
  • понад 840 тис.грн. грантових коштів отримало управління культури і туризму облдержадміністрації на реалізацію проєкту міжнародної технічної допомоги від Європейського Союзу на виконання програми «Соціальні інновації і технології  для розвитку культурного туризму «ТEXTur» на 2021-2024 роки»,
  • 33 млн.грн. надійшли до обласного бюджету у вигляді міжбюджетних трансфертів від місцевих бюджетів територіальних громад.

Усі ці кошти мають бути розподілені між різними галузями, що дасть можливість вирішити чимало питань в освіті та медицині, в галузі культури та спорту, розвитку інфраструктури та соціальній підтримці громадян різних пільгових категорій.

Куди саме і які суми будуть спрямовані, депутати обласної ради вирішуватимуть на сесії 11 березня. Поки ж опрацьовують усі пропозиції на засіданнях постійних комісій, зокрема й на профільній бюджетній.

 

Як зауважив голова обласної ради Сергій Кондрачук, процес розподілу цих коштів непростий, адже у підсумку обласна рада має врахувати максимально все: і пропозиції облдержадміністрації, і потреби комунальних закладів та підприємств (а це переважно лікарні, спецшколи, соціальні установи), і звернення тергромад, і позицію самих депутатів, кожен з яких має власні зобов’язання перед виборцями.  Тобто, перш ніж затверджувати конкретні цифри, в обласній раді працюють над розробкою колегіального рішення, щоб максимально ефективно освоїти кошти платників податків.

 - Неможливо сказати, що важливіше: будівництво нової школи, придбання медичного обладнання чи ремонт приміщень в лікарні, яку їсть грибок?.. Усі звернення, які надходять до обласної ради і потрапляють на мій стіл, без сумніву важливі. Тому до сесії ми повинні напрацювати якісний проєкт рішення, який дасть можливість раціонально використати фінансовий ресурс, який у нас є, - пояснив Сергій Кондрачук.