26-05-2020

В обласній раді підготували Звернення на підтримку державних підприємств-виробників електроенергії

На розгляд сесії Рівненської обласної ради 5 червня планується винести  Звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо непростої ситуації, яка склалася на енергоринку України. У проєкті рішення, зокрема, йдеться, що депутати «занепокоєні ситуацією, яка склалася в державі після затвердження Міністерством енергетики та захисту довкілля України оновленого прогнозного балансу електроенергії об’єднаної енергетичної системи України на 2020 рік.

Він передбачає виведення підприємств держсектору економіки атомної галузі в резерв, переведення енергоблоків на роботу на зниженій потужності, а натомість збільшує обсяг закупівлі електроенергії у приватних компаній».

Через це, «відбувається значне зниження виробництва атомної галузі. А це, може призвести до зупинення енергоблоків АЕС, збитків державному і місцевим бюджетам та банкрутства об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави», - йдеться у Зверненні.

Автор проекту рішення – депутат Богдан Файфура – також наголошує, що «велику значимість для економіки Рівненщини має Рівненська АЕС, а тому, враховуючи наявну інфраструктуру даної атомної електростанції, існує можливість створення на територіях, прилеглих до станції, технологічних парків, основними напрямами роботи яких можуть бути ІТ-технології та сільське господарство».

Відтак пропонує:

– створити умови для отримання на прилеглих до міст супутників атомних електростанцій територіях в межах 30-км зони спостереження можливостей отримувати електричну та теплову енергію за прямими договорами;

– передбачати для згаданих зон спостереження компенсаційні виплати за рахунок державного бюджету у випадку обмеження диспетчерських потужностей.

З повним текстом проекту рішення та текстом Звернення можна ознайомитися за посиланням:

https://ror.gov.ua/proyekti-rishen-oblasnoyi-radi/pro-zvernennya-rivnenskoyi-oblasnoyi-radi-do-verhovnoyi-radi-1589458597