21-11-2023

В обласній раді говорили про законодавчі зміни у сфері податків   

Черговий вебінар щодо регулювання фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств, бюджетних установ і організацій в умовах воєнного стану пройшов в обласній раді за участю голови постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Ігоря Ясенюка. Організатором серії семінарів є депутат обласної ради Світлана Левицька - професор кафедри обліку і аудиту НУВГП, аудитор ТОВ «Українська регіональна аудиторська компанія».

Захід пройшов для керівників, працівників фінансово-економічних служб,  представників громад Рівненщини та різних комунальних підприємств, закладів, установ.

Однією з тем слухань стало податкове законодавство та зміни, які  стосуються оподаткування юридичних осіб. 30 червня 2023 був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Профільні спеціалісти обласного управління державної податкової служби роз’яснили особливості сплати ПДВ в умовах воєнного стану. Які особливості рентної плати, екологічного податку, місцевих податків і зборів. Зокрема, зміни стосуються платників, які перейшли на спрощену систему оподаткування.

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу на те, що в грудні 2023 року набирає чинності постанова Кабінету міністрів України від 07.11.2023 № 1154, якою внесені зміни до порядків, затверджених постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

Податківці розповіли, які типові помилки допускають платники податків при поданні звітності з ЄСВ, як правильно вказувати реквізити при заповненні платіжок.

В другій частині вебінару розглянули питання ефективності відображення суб’єктами законодавчих реформ, а саме: підтвердження даних звітності за результатами інвентаризації, ефективність запровадження змін та роз’яснень податкового законодавства, аналітичне відображення в обліку та фінансовій звітності окремих питань податкового та трудового законодавства.

За результатами вебінару всі його учасники отримають актуальну текстову інформацію, а також зразки документів, які знадобляться їм в роботі.

Найближчим часом організатори мають намір ініціювати наступні зустрічі з фахівцями, щоб оперативно роз’яснювати всі нововведення.