26-02-2021

В обласній лікарні зробили перший крок до розвитку трансплантології на Рівненщині

26 лютого в Рівненській обласній клінічній лікарні, комунальному підприємстві обласної ради, успішно відбулася унікальна для Рівненщини операція на серці. Спільно з фахівцями Національного інституту хірургії і трансплантології ім. О. Шалімова рівненські хірурги провели коронарне шунтування на працюючому серці з відновлення ушкодженого атеросклерозом серцевого м’яза.

Йдеться про пересадку судин з області грудної клітки та нижньої кінцівки пацієнта в серцевий м’яз для того, аби відновити повноцінний кровообіг. 

Для Рівненської області – це направду унікальна операція, адже досі таких пацієнтів доводилося направляти в інші регіони України.

Операція тривала понад п'ять годин. Пацієнт із Сарн, якому 52 роки, почувається добре. І вже за кілька днів може бути переведений до звичайного кардіологічного відділення. 

Про це стало відомо під час брифінгу, який відбувся в РОКЛ. 

З журналістами спілкувалися керівник обласної лікарні Віктор Ткач, перший заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк, нача​​​льник управління охорони здоров'я ОДА Олег Вівсянник та фахівці інституту ім. О. Шалімова, які допомагали нашим хірургам під час операції.

(Артур Габрієлян - ліворуч, та Андрій Мазур) 

Артур Габрієлян, заввідділення трансплантації та хірургії серця, доктор медичних наук, зокрема, відзначив високий професійний рівень наших лікарів. 

"Кардіохірургія - це висококваліфікована медична допомога, яка вимагає професійної підготовки та організації праці на високому рівні. В Рівненській обласній лікарні ми це побачили", - зауважив Артур Габрієлян. 

Зі свого боку, доктор медичних наук Андрій Мазур, який очолює відділення анестезії та інтенсивної терапії інституту ім. О. Шалімова, бачить гарні перспективи для розвитку в нашій області не лише кардіології, а й трансплантології: 

"Після навчання в нашому інституті, ваші лікарі зможуть не лише вивести кардіологічний напрямок на якісно новий рівень надання медичної допомоги, а й зможуть в перспективі робити навіть пересадки серця".

Розвиток кардіологічної медичної допомоги неабияк потрібен Рівненській обласній клінічній лікарні. Адже такі послуги Національна служба здоров'я України оплачує як пріоритетні.

Добре це і для пацієнтів, адже не доведеться за такими операціями їздити до Києва, Львова, Ковеля чи Хмельницького. Тим паче, що за статистикою щороку понад 200 кардіопацієнтів на Рівненщині потребують таких хірургічних втручань, які виконали напередодні. 

Перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк зі свого боку подякував лікарям за професіоналізм і висловив повну підтримку менеджменту обласної лікарні в таких перспективних починаннях.