26-02-2021

В обласній лікарні триває унікальна для Рівненщини операція

У ці хвилини лікарі Рівненської обласної клінічної лікарні спільно з фахівцями Національного інституту хірургії і трансплантології  ім. О.Шалімова проводять унікальну для Рівненської області операцію на серці з відновлення ушкодженого атеросклерозом серцевого м’яза.

Для Рівненської області – це направду унікальна операція, адже досі таких пацієнтів доводилося направляти в інші регіони України, - кажуть в медзакладі.

Йдеться про пересадку судин з області грудної клітки та нижньої кінцівки пацієнта в серцевий м’яз для того, аби відновити повноцінний кровообіг. Фаховою мовою – це аортокоронарне шунтування.

«Це судини, які забезпечують кровообіг серцевого м’яза. У пацієнта вони були пошкоджені внаслідок ішемічної хвороби серця, що убезпечує людину від інфаркта»,  - пояснює завідувач відділення серцево-судинної хірургії РОКЛ Валерій Орешко.

За словами лікарів, після того як на Рівненщині робитимуть такі хірургічні втручання, можна говорити про те, що наша область,  - а саме обласна лікарня - може надавати повний комплекс медичних послуг з лікування ішемічної хвороби серця та іншої серцевої патології. Сьогодні на Рівненщині до 100 пацієнтів потребують аналогічних операцій.  

До слова, пацієнтові, якого оперують рівненські та столичні фахівці, - 52 роки. Він є жителем Сарн.