10-07-2024

В лікарнях Рівненщини продовжують облаштовувати укриття

Йдеться про Рівненську обласну клінічну лікарню імені Юрія Семенюка та Рівненську обласну дитячу лікарню.

Як розповів директор РОДЛ Віталій Бойко, нове укриття вони планують облаштувати під основним корпусом лікарні, його площа складатиме понад 600 м.кв. Це буде саме укриття – без палат стаціонару, але з відповідною системою вентиляції та кондиціонування, автономним джерелом живлення та водопостачанням.

- В новому сховищі зможуть перебувати мами з дітками та медперсонал. Адже те укриття, яке ми відкрили в січні 2023 року, здатне вмістити до 350 людей, його площа складає трохи більше 500 м.кв. Нагадаю, у ньому за потреби можна надавати медичну допомогу, адже тут є операційна, палати стаціонару та медичні кабінети. Нове ж укриття служитиме виключно простором безпеки, - зауважив Віталій Бойко.

В обласній клінічній лікарні за кошти державної субвенції та обласного бюджету планують завершити облаштування вже діючого укриття. Зокрема, зробити гідроізоляцію, привести до відповідності автономне джерело живлення, доробити ремонти внутрішніх приміщень.

- Оскільки держава виділяє окремі кошти на облаштування укриттів у медзакладах, ми вирішили закінчити те, що розпочали ще у 2022 році. Тобто, доробити діюче укриття, в якому, як всі знають, розташована ще галерея нашого художника Костянтина Качановського, - розповів директор РОКЛ ім. Ю.Семенюка Віктор Ткач.

Загальна вартість робіт для обох лікарень складає в межах 40 млн грн: трохи більше 20 млн передбачено обласній клінічній лікарні, понад 19 млн складає вартість майбутнього укриття в обласній дитячій лікарні. Дві третини суми – це державна субвенція, решта - гроші обласного бюджету. 

Довідково. Облаштування нових укриттів у лікарнях стало можливим завдяки окремій урядовій субвенції, яка передбачає фінансування на облаштування безпечних умов у закладах охорони здоров’я. Це може бути нове будівництво, або реконструкція, реставрація чи капітальний ремонт діючих укриттів. При цьому лікарні, які претендують на отримання такої цільової субвенції, повинні дотриматися низки умов, серед яких: багатопрофільність, співфінансування з місцевого бюджету і те, що роботи необхідно завершити до кінця 2024 року.