23-06-2023

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини повідомив, скільки осіб постраждало внаслідок російської агресії

Внаслідок російської агресії постраждало майже 19 тисяч цивільних осіб. Про це повідомив Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Рівненській області Олександр Корнійчук під час своєї доповіді на пленарному засіданні сесії обласної ради.

Така кількість осіб зазначається станом на 31 грудня 2022 року. З них 7155 – загиблі, 11662 особи поранені, та зареєстровано 171 факт сексуального насильства пов’язаного зі збройною агресією росії.  За даними Офісу Генерального прокурора, станом на 31 грудня 2022 року загинуло 450 дітей, 872 було поранено та 13899 наших дітей було депортовано до росії або примусово переміщено на тимчасово окуповані території.

За словами Олександра Корнійчука, за період повномасштабної війни 4,8 мільйонів українців стали внутрішньо переміщеними особами та майже 8 мільйонів наших громадян перебувають на території інших держав. Водночас понад 5 мільйонів громадян України проживають на тимчасово окупованій території.

- Впродовж 2022 року Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та Секретаріат брали участь у заходах з повернення до України військовослужбовців, які утримувались рф, а також цивільних заручників. Так, вдалося повернути 1596 осіб, з них 1468 – військовослужбовці та 128 цивільних, - сказав Олександр Корнійчук.

Зауважимо, що сьогодні вперше відбувається виступ Представника Уповноваженого під час сесії обласної ради. Насамперед це пов’язано з тим, що 30 травня Верховна Рада Україна проголосувала абсолютною більшістю голосів за щорічну доповідь Уповноваженого. Востаннє така практика була 12 років тому, а у 2013 році щорічна доповідь була представлена без голосування.

- Сьогодні ми не зупиняємось на безпосередньому тексті щорічної доповіді. Я маю надію, що ви зможете допомогти нам підтримати людей, чиї права є порушені та захистити від порушення прав наших громадян, зокрема, мешканців Рівненщини. Дякую, шановні депутати обласної ради. Переконаний, що усі ми разом рухаємося до перемоги і робимо все для цього можливе кожен на своєму місці, - додав Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Рівненській області.