09-08-2024

Співпраця університетів, бізнесу і влади: у Рівному обговорили виклики вищої освіти

Голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш взяв участь у засіданні Ради Альянсу Українських Університетів, який пройшов у Рівному. Під час зустрічі керівники університетів зустрілися з місцевим бізнесом, щоб обговорити майбутню співпрацю, дізнатись, які існують зараз виклики та проблеми на Рівненщині та як університети можуть допомогти їх вирішити.

Кожен мав змогу поділитись власним досвідом та думками щодо розвитку існуючих форм взаємодії.

- Дефіцит ресурсів диктує умови, що мають готуватись ті спеціалісти, яких сьогодні потребує ринок. Це виклик, який маємо пройти. Сьогодні ми обговорили це питання з Альянсом українських університетів, куди входить і НУВГП, з бізнесом, напрацювали деякі моменти й поставили собі стратегічну мету – один рік для того, щоб реалізувати сказане, - зазначив Андрій Карауш.

Голова РОР висловився, що важливо, що у Рівному проводять такий захід, адже освіта вже не може розглядатись виключно як навчання і підготовка кадрів.

- Зараз потреба бізнесу в тому, щоб випускники одразу починали працювати, а для цього треба, щоб ще під час навчання вони мали контакти з роботодавцями, щоб були виробничі бази тощо. Усе дуже взаємопов'язане: для громад важливо мати бізнес, а для бізнесу – важливо мати навчений персонал. Та й взагалі заклади вищої освіти завжди є своєрідним магнітом, бо це проживання студентів, харчування, сфера послуг., – пояснив Андрій Карауш.

Довідково. Альянс Українських Університетів засновано навесні 2023 року у відповідь на виклики, які постали перед державою та суспільством після початку війни. Об’єднання включає в себе Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Націаональний університет водного господарства та користування, Сумський державний університет, Українький католицький університет в Київська школа економіки.