13-10-2023

Україномовна школа у Польщі отримала книги з Рівненщини

У Вармінсько-Мазурському воєводстві у невеликому містечку Гурова Ілавецького з 1990 року існує українська школа. Сьогодні – це найбільший Комплекс шкіл з українською мовою навчання. Тут навчаються дітки з усього воєводства та з України. Вона вважається однією з кращих шкіл регіону Вармія і Мазур. Для учнів є обов’язковим вивченням української та польської мов, історії України, її географію, а позашкілля спрямоване на збереження українських традицій.

В рамках робочого візиту делегація Рівненської області ознайомилися з роботою школи та поспілкувалися з її учнями.

За словами директорки Ольги Сич, у школі навчається близько 200 дітей. У закладі дбають про рівень освіти, тому він дуже високий. Відтак, всі учні мають високі результати екзаменів та продовжують своє навчання у Польщі, або ж за кордоном.

-  Особливий характер нашій школі надає зберігання та підтримка українських традицій, а це формує національну ідентичність учнів. Багато часу ми приділяємо позаурочним заняттям. Так, заклад відомий своїм ансамблем пісні і танцю. Молодь охоче займається у цих гуртках та виступають на різних конкурсах по всій Польщі та за її межами. У школі учні також організовують багато патріотичних і релігійних свят, - розповіла Ольга Сич.

Сьогодні в школі навчається майже половина учнів з України, є дітки також з Рівненської області та міста Рівне. З  початку повномасштабного вторгнення школа прийняла чимало біженців з України.

Ольга Сич каже, що гуртожитки заповнені повністю, приймали всіх переселенців. Школа також надавала й гуманітарну допомогу для українського народу, а нині готують передати черговий вантаж.

Для української делегації дітки заспівали українські щемливі пісні про Героїв, які загинули захищаючи Україну.

Голова обласної ради Андрій Карауш та депутати відзначили, що концерт дуже розчулив та подякував директорці школи, педагогам за виховання дітей та за плекання українських традицій.

Від Рівненської області гості передали книги різних жанрів для вихованців української школи у Польщі.

Це книги, які у вересні збирала КЗ «Рівненська обласна бібліотека для молоді».