12-09-2023

Україна – єдина у світі, де можливо нарощувати обсяги переробки молока

Такі дані аналітики від громадської спілки «Всеукраїнська Аграрна Рада».

Про перспективи розвитку тваринництва на Рівненщині говорили учасники форуму "Ферми Перемоги".

У міжрегіональному заході, окрім представників Рівненщини, взяли участь фермери та переробники з Волині, Хмельниччини, Тернопільщини та Київщини. 

Під час панельних дискусій експерти та виробники шукали відповіді на питання: без чого неможлива сучасна ферма, як зробити молочне скотарство конкурентним, яке значення енергоефективних технологій у тваринництві, та які нові можливості відкрилися для експорту та переробки продуктів тваринництва.

- Україна завжди була аграрною державою. Наше сільське господарство – це не лише традиції, а й перспективи для економіки регіону. І треба віддати належне нашим фермерам, які, незважаючи на війну, розвиваються і нарощують виробничі потужності,- зауважив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

Так, за даними департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА, станом на 1 серпня 2023 року на Рівненщині молочним та м’ясним скотарством займається 45 підприємств, де поголів’я корів перевищує 8 тисяч. Цьогоріч обсяги виробництва молочки зросли майже на 12% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Рівненщина  - єдина в Україні область, в якій зберегли доплату за нетелів. У 2022 році 8 суб’єктів господарювання з обласного бюджету отримали компенсації за закупівлю племінної худоби для подальшого розведення. Загальна сума такої допомоги склала 8 млн грн.

Таку ж суму передбачили в бюджеті на 2023 рік в рамках реалізації обласної Комплексної програми розвитку агропромислового комплекту.

За висновками експертів, сьогодні у світі є високий запит на якісну молочну продукцію. І це шанс для України вийти в лідери з переробки та виробництва молочки – переконані учасники форуму. Тим паче, що й іноземні інвестори готові вкладати капітал саме в українську молочну та переробну галузь.