24-07-2024

«Україна та Перша світова війна»: 110 років потому»: в обласному краєзнавчому музеї відбудеться відкриття тематичної виставки

28 липня виповнюється 110 років від початку Першої світової війни – глобального міжнародного збройного конфлікту, що змінив усю подальшу історію Європи та світу.

До цієї трагічної дати, в Рівненському обласному краєзнавчому музеї представлять виставку "Україна та Перша світова війна": 110 років тому". 

Відвідувачі зможуть побачити матеріали з фондів музею, що розповідають історію Першої світової війни у контексті України та Рівненщини – оригінальні документи і фотографії, зброя та військове спорядження, фотокопії, а також – ілюстративні матеріали.

Нагадаємо, війна, яка тривала чотири роки, розгорнулася між Антантою (Великобританія, Франція, росія) і Центральними державами (Німеччина, Австро-Угорщина). Причиною конфлікту була боротьба за політичний вплив, території, ринки збуту та колонії. Учасники очікували швидкої перемоги, але війна затягнулася, ставши однією з найбільш кровопролитних у світовій історії. У бойових діях взяли участь 38 держав, мобілізувавши понад 70 мільйонів військових. В результаті загинуло майже 10 мільйонів солдатів і 13 мільйонів цивільних.

Велика війна (як її називали до початку Другої світової) стала для людства шоком через руйнівну силу винайденої зброї. Вона змінила долі мільйонів людей, призвела до руйнувань інфраструктури та знищила стару політичну систему Європи, спричинивши революції та зміну кордонів.

Для нашої держави цей конфлікт став страшною трагедією. Українці були змушені воювати один проти одного в арміях Австро-Угорщини і росії, а фронт, що проходив через Україну, приносив страждання як військовим, так і цивільним. Водночас, війна стала важливим уроком для українців, які зрозуміли необхідність створення власної держави.

Саме під впливом подій Першої світової війни українці активно включилися у процеси Української революції 1917-1921 років. Війна вплинула і на Рівненщину, яка тривалий час була прифронтовою територією – потерпала від обстрілів, забезпечувала і лікувала військо, приймала біженців з інших регіонів, у той час як безліч людей через війну й самі покинули межі нашого краю. Тут розгорнулися активні процеси українізації після початку революційних подій у 1917 році.
Відкриття виставки відбудеться у п’ятницю, 26 липня о 12:00.