03-07-2020

Україна та Білорусь готуються провести Третій форум регіонів

Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук взяв участь в засіданні української частини Організаційного комітету з підготовки Третього форуму регіонів України та Білорусі, який має відбутися у м. Гродно 1-2 жовтня цього року. Зустріч провели в режимі відеоконференції. Серед учасників - представники різних міністерств, торгово-промислової палати України, обласних рад та облдержадміністрацій прикордонних з Білоруссю областей.

Передусім учасники засідання обмінялися пропозиціями щодо складу організаційного комітету та ознайомилися з Програмою Форуму, яку запропонувала білоруська сторона.

Так, під час Форуму планується зустріч Консультативної ради ділового партнерства України та Білорусі. Представники бізнесу обох країн проводитимуть перемовини щодо потенційного партнерства.

Для цього члени оргкомітету доручили представникам областей переглянути угоди про співпрацю з Білоруссю, укладені раніше, та внести пропозиції щодо формату майбутньої співпраці на рівні регіонів. Йдеться не лише про торгово-економічне,  а й про науково-технічне та культурне співробітництво.

«Як голова комісії з питань транскордонного співробітництва Української Асоціації районних та обласних рад вважаю доречною ініціативу актуалізувати угоди між областями та містами обох країн, адже вони були укладені понад 15 років тому. Наприклад, Рівненщина є партнером Брестської області. Однак, на жаль, рівень співпраці в останні роки знизився. Добре було б налагодити діалог та активізувати співпрацю. Зокрема, в питаннях культурного обміну, ділових зв’язків, реалізації спільних освітніх програм та обміну делегацій органів самоврядування», - зауважив Олександр Данильчук.

За словами голови Рівненської обласної ради, таку співпрацю можна  підсилити ресурсами фондів Європейського Союзу, а саме в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна.

  

Якщо говорити про цьогорічний Третій форум регіонів, то в його рамках заплановано провести круглі столи та семінари на теми енергозбереження, налагодження двосторонніх торговельних зв’язків, співпраці в галузі легкої промисловості, створення технопарків та вільних економічних зон.

Окрім офіційної частини, готуються виставки продукції підприємств України та Білорусі, демонстрація великогабаритної техніки та зразків промислової продукції, виставка-ярмарок робіт декоративно-ужиткового мистецтва.

До слова, форум регіонів України та Білорусі  - це масштабний комунікативний майданчик. У щорічному заході беруть участь перші особи держав, представники бізнесу, науки та культури. Торік ІІ Форум відбувся в Житомирі за участю Президентів України та Білорусі.