06-05-2021

Реалії та перспективи органічного виробництва вивчали під час Дня поля

Про перспективи органічного виробництва як стратегічного напрямку сільського господарства України та практичний досвід такого господарювання йшлося сьогодні під час Дня поля. Цей захід, організований за ініціативи голови постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села Віктора Щербачука, відбувся на базі очолюваного ним ТзОВ «Дедденс Агро».

Підприємство відвідали  керівники та депутати Рівненської обласної ради, представники облдержадміністрації, народні депутати, науковці, фахівці у сфері сільського господарства.

На сьогодні ТзОВ «Дедденс Агро» на Рівненщині є справжнім флагманом з вирощування органічної продукції. Впроваджувати саме органічне виробництво в господарстві розпочали у 2014-му, працюючи на 2800 га землі. За ці роки підприємство збільшило обсяг площ під посів та садівництво більш ніж удвічі - і сьогодні обробляє 5900 га землі.

- Наш шлях був доволі непростим. Адже для того, аби земля відповідала всім вимогам органічного землеробства, потрібно пройти три роки перехідного періоду. Тобто протягом двох років ми сіяли і реалізовували культури як звичайні, а вже на третій рік, отримавши відповідні сертифікати, могли вирощувати саме органічну продукцію, - розповідає Віктор Щербачук.

Вирощування органічних культур вимагає також чималих капіталовкладень. Тому звичайним фермерам без дотацій чи інвестицій перейти на органіку доволі важко. До того ж виробництво органічної продукції є досить трудомістким процесом. У традиційному агровиробництві на обробіток 6000 га землі достатньо задіяти 5-6 тракторів. Натомість у ТзОВ «Дедденс Агро» протягом сезону працює майже 40 одиниць техніки. Адже органічне землеробство передбачає значно більше ґрунтообробних операцій для  та боротьби зі шкідниками.

- Іноді мені кажуть – кидай все та переходь на традиційне землеробство. Але ми з цього напряму вже не зійдемо. Маємо мету – збільшити земельні площі, щоб згодом проводити сівозміну за усіма правилами. Натомість кількість культур зменшили, оскільки деякі з них виявилися збитковими. Зараз, окрім сої, кукурудзи, вівса, пшениці, почали вирощувати і ягідні культури: маємо 25 га малини і 6 га полуниці, - зазначає Віктор Щербачук.

Прикметно, що працівники ТзОВ «Дедденс Агро» отримують лише «білу» зарплатню, причому в середньому вона становить 15,8 тис. грн. Натомість загальна сума сплачених податків лише за минулий рік склала майже 17 млн грн.

У найближчих планах підприємства – будівництво потужної органічної ферми, а також розширення ягідних насаджень: наступного року у господарстві мають намір розширити насадження малини до  50 га, а полуниці - до 20 га.

А вже незабаром ТзОВ «Дедденс Агро» разом з низкою інших підприємств долучиться до співпраці у межах проєкту Європейського Союзу «Розвиток людського капіталу в агро-органічному секторі економіки». Наприкінці минулого року цей проєкт Агенції регіонального розвитку Рівненської області став переможцем конкурсу Секторальної підтримки ЄС. Як розповів директор Агенції Регіонального розвитку Рівненської області, депутат обласної ради Олександр Процюк, проєкт, розрахований на три роки, стартує уже в червні 2021-го. Його загальний бюджет складає 4,9 млн грн.

Крім того, органічне виробництво на Рівненщині і надалі отримуватиме фінансову підтримку з обласного бюджету.

- Обласна рада свого часу прийняла комплексну програму підтримки наших аграріїв, і підтримка органічного виробництва є однією з її складових, - зазначив голова обласної ради Сергій Кондрачук. До слова, під час заходу він передав колективу ТзОВ «Дедденс Агро» Почесну відзнаку Рівненської обласної ради. 

-  День поля – це своєрідне запозичення з часу моєї роботи на посаді голови Здолбунівської РДА, коли ми на базі кращих господарств Здолбунівщини організовували схожі заходи. Прикметно те, що вони є по-справжньому корисними для фермерів, які отримують змогу перейняти один в одного кращі практики господарювання та обмінятися досвідом. А на прикладі господарства Віктора Щербачука нашим агровиробникам, безперечно, є  чому повчитися, - зазначив Сергій Кондрачук.

Учасники Дня поля також оглянули посіви у ранній фазі, ознайомилися зі сучасними засобами механізації для ощадливого обробітку ґрунту. Та, головне, обмінялися думками щодо проблем та перспектив органічного виробництва у Рівненській області та Україні загалом. Щоби надалі посилити увагу до цього виду агробізнесу та, відповідно, збільшити його підтримку.