21-03-2021

У Здовбиці пом’янули повстанців, загиблих у Микитових Ровах

Сьогодні в урочищі Микитові Рови, що у селі Здовбиця Рівненського району, громада традиційно вшанувала пам'ять бійців УПА, які загинули на тому місці у 1944 році. До пам’ятних заходів долучився і голова обласної ради Сергій Кондрачук.

У березні 1944-го Здовбицька теренова сотня УПА, намагаючись прорватися до лісу, на околиці села вступила у бій з військами НКВС. Тоді у нерівному бою полягло понад п’ять десятків здовбичан, а вирватися з оточення пощастило лише окремим бійцям УПА.

В історії села Здовбиця ця сторінка стала чи не найтрагічнішою. Нині щороку на місці загибелі повстанців відбуваються поминальні заходи, на які приходять рідні та земляки повстанців, аби помолитися за їхній спокій.

До слова, згадуються Микитові Рови і в Обласній цільовій соціальній програмі національно-патріотичного виховання на 2021-2025 роки, яку цього тижня затвердили члени робочої групи. Адже про історію Здовбицької теренової сотні та багато інших локальних боїв повстанців, що відбувалися на території Рівненщини, широкому загалу поки що не відомо. Саме тому дуже важливо систематизувати такі дати та пам’ятні місця, аби в результаті отримати цілісну мапу і календар подій, вважає Сергій Кондрачук.

- Прив’язаність до могил предків є одним з найважливіших стовпів існування нації. Ми маємо чітко розуміти: чия це земля, хто на ній загинув і, головне, за яку саме ідею. Адже, лише навівши лад у своїй українській голові, зможемо побудувати ту Україну, до якої давно прагнемо. Звісно, нам, у порівнянні з патріотами, яких сьогодні згадуємо, значно простіше займатися національно-патріотичним вихованням. Проте важливо робити це системно і правильно. Тільки тоді діти та молодь, пам’ятаючи тих, хто помер за Україну, житимуть у тій кращій Україні, про яку й мріяли вояки-повстанці, - зазначив голова обласної ради.