02-05-2023

У Спеціальній школі в м. Костопіль навчається та проживає 9 дітей ВПО

З роботою цього комунального закладу керівники та депутати обласної ради ознайомилися під час виїзного засідання постійної комісії з питань гуманітарної політики (голова – Алла Черній).

Спеціальна школа в м.Костопіль – це спеціалізований навчальний заклад, де надають освітні та корекційні послуги діткам з порушеннями опорно-рухового апарату та інтелектуальними розладами, допомагають їм набути практичних навичок та соціальних компетентностей.

У спецшколі діють мистецький, драматичний і танцювальний гуртки, вихованці закладу активно займаються спортом та беруть участь у змаганнях.

За словами директорки Марії Шами, сьогодні у спецшколі перебуває 131 дитина, з них - 18 дошкільнят. 45 вихованців мають інвалідність, 10 діток –розлади аутичного спектру.

Половина вихованців – це діти з Костопільської територіальної громад. Є тут і 9 діток з числа внутрішньо переміщених осіб. На Рівненщину вони переїхали з Херсона, Житомирщини, Донеччини, зокрема, з Бахмута.

 

Одне із питань засідання комісії стосувалося зарахування у пансіон спецшколи дівчинки-переселенки. Втікаючи від війни, родина спершу оселилася в Костополі. Згодом, змушена була переїхати до Рівного, тож виникла необхідність зарахувати дитину до пансіону школи. Члени комісії одноголосно підтримали це питання.

- Питання, які стосуються родин ВПО, - вже понад рік є пріоритетними для депутатів нашої комісії. Адже йдеться про надання освітніх послуг дітям, які втратили можливість вчитися і розвиватися у своїх рідних містах та селах. Ми максимально сприяємо їхній освітній адаптації на новому місці. Надто, коли йдеться про дітей з особливими освітніми потребами, - зауважила голова постійної комісії Алла Черній.

Спільно з головою обласної ради Андрієм Караушем, його заступниками, депутати оглянули навчальні та спортивні класи, поспілкувалися з дітьми та педагогами. Ознайомилися з роботою спеціалістів, які надають корекційні та реабілітаційні послуги.

У ході виїзного засідання розглянули низку інших питань. Вони стосуються затвердження штатних розписів обласних комунальних закладів та зарахування на навчання та проживання до Спеціальної школи в м.Дубно діток з інших областей.