04-10-2023

У Рівному зібралися історики з 22 музеїв України

Рівненський обласний краєзнавчий музей об’єднав навколо себе молодих ентузіастів музейної справи. Стажери та куратори 22 музеїв України приїхали до Рівного на навчальний табір Memory Savers 2.0.

Серед учасників – представники зруйнованого музею в Охтирці та скансену в Ужгороді. Під час табору молоді історики та краєзнавці поспілкуються з досвідченими музейниками, науковцями, експертами в культурній сфері.

У програмі заплановано відвідини парку історичної реконструкції «Оствиця», Державного історико-культурного заповідника м.Острог, навчання працювати з Google-сервісами для музеїв, створення відеоматеріалів на смартфоні з метою заохотити сучасну молодь відвідувати музеї, фахівці поділяться досвідом цифровізації музейних колекцій.

Сьогодні, 4 жовтня, в Open Office Національного університету водного господарства та природокористуваня відбудеться День культури креативності. Експерти у цій справі проведуть для учасників табору творчі воркшопи для розвитку практик інновацій та створення прототипів цифрових музейних проєктів.

Завершиться навчальний табір 5 жовтня в Рівненському обласному краєзнавчому музеї, де відбудеться екскурсія та панельна дискусія.

Довідково. Проєкт MemorySaversUA створений задля підтримки музеїв України в умовах війни. Особливу увагу приділяють технічному забезпеченню музеїв, навчанню фахівців, оцифровування каталогів музейних фондів за допомогою порталу MuseumDigital. Окрема увага приділяється залученню молоді до практичної роботи з цифровими фондами та музейними колекціями, проведенню навчальних таборів.

Проєкт реалізує громадська спілка "Центр цифрової історії" за підтримки Фонду "Пам'ять, відповідальність та майбутнє" у співпраці з міжнародною ініціативою "Saving Ukrainian Cultural Heritage Online".