07-02-2020

У Рівному вшанували видатного науковця та громадського діяча Івана Пулюя

2 лютого виповнилося 175 років від дня народження українського винахідника, фізика, електротехніка, публіциста та громадського діяча Івана Пулюя. З цієї нагоди в Рівненській обласній бібліотеці для молоді провели калейдоскоп великих імен  «Життя в ім'я науки і України».
Головними  слухачами тематичного заходу стали студенти Рівненського автотранспортного коледжу НУВГП.

Багато хто з них навіть не знав, хто такий Іван Пулюй та чим його особистість цінна для української науки. А саме про те, що він був не лише видатним фізиком та електротехніком, а й перекладав на українську Біблію та займався активною громадською роботою.

Іван Пулюй був професором і ректором Німецької вищої технічної школи в Празі, державним радником з електротехніки Чехії і Моравії, дійсним членом Наукового товариства імені Шевченка, почесним членом Віденського електротехнічного товариства. Його вважають основоположником науки про X-промені (рентгенівське  випромінювання).

Майбутнім фахівцям цікаво було дізнатися про фундаментальні праці з фізики та електротехніки, науково-популярні та публіцистичні тексти і спогади Івана Пулюя. Талановитий фізик, філософ, український патріот змушений був залишити Україну, аби мати можливість розвивати українську науку за межами рідної країни. Саме тому про видатного науковця довгий час тут мало що знали.

Власне задля популяризації знакових для світу українців молодіжна бібліотека проводить цикл заходів  калейдоскоп великих імен  «Життя в ім'я науки і України».