15-10-2024

У Рівному вшанували пам'ять жертв нацистських розстрілів в урочищі «Видумка»

Піщані кар’єри біля села Видумка (сучасна південно-східна частина Рівного) під час нацистської окупації з весни 1943 році стали місцем масових розстрілів в’язнів рівненської тюрми.

Тут гітлерівці періодично страчували політв’язнів, а щоб знищити сліди своїх злочинів тіла спалювали і присипали землею. За один день в урочищі загинуло 150 представників волинської інтелігенції. Загальна кількість знищених у цьому місці в’язнів, сягнула 3,5 тисяч. Згодом радянська влада на людському прахові влаштувала сміттєзвалище.

Лише у 1993 році на місці страти наших земляків був встановлений пам’ятний знак, а у 2000 році Рівненська обласна рада прийняла рішення про встановлення 15 жовтня Дня пам’яті волинських інтелігентів. Цього ж року в урочищі Видумка заснована церква «Святих Сорока мучеників Севастійських».

Сьогодні тут зібрались родичі та нащадки загиблих, громадські активісти, представники церкви та влади, щоб вшанувати пам’ять закатованих окупантами волинян.  

Біля пам’ятного знаку священнослужителі звершили заупокійну літію. Разом з рівненською громадою вшанували пам’ять жертв, що загинули в урочищі Видумка, заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк та керуючий справами виконавчого апарату Богдан Сологуб.

"На цьому місці розстрілювали українську інтелігенцію – священників, лікарів, вчителів, інженерів. Їх піддавали тортурам, домагались, щоб вони відреклись своїх батьків, свого роду, української пам’яті, - сказав під час виступу Сергій Свисталюк. - Пройшли десятиліття і сьогодні ми боремось з російським фашизмом. Так само як і 80 років тому вони катують наших громадян, нищать міста, села, українську мову, історію та релігію. Але Україна відбудується і ми будемо жити за своїми законами, нормами моралі та права! Ми все зробимо для того, щоб постала новітня Українська Соборна Самостійна Держава."

Окрім того, учасники згадали ще одну трагічну подію. 65 років тому, 15 жовтня 1959 року, у Мюнхені агентом КДБ був убитий керівник Організації Українських Націоналістів Степан Бандера.