09-04-2021

У Рівному вшанували пам'ять в’язнів нациських концтаборів

Напередодні Міжнародного дня визволення в’язнів нациських концтаборів, який світова спільнота відзначатиме 11 квітня, представники Рівненської обласної та міської влади вшанували пам'ять загиблих, поклавши квіти до пам’ятника на братській могилі військовополонених на кладовищі «Грабник» у Рівному. У церемонії покладання квітів взяв участь голова обласної ради Сергій Кондрачук.

 

Пам'ять про в’язнів таборів смерті вшановують 11 квітня, оскільки саме цього дня у 1945 році відбулося повстання в’язнів у Бухенвальді - одному з найбільших концтаборів Німеччини.

- На території Рівного у часи Другої світової війни було три великих концентраційних табори - на сучасній вулиці Білій, поблизу Грабника та в районі Басового Кута. Табори смерті були і в інших містах сучасної Рівненщини – Дубні, Корці, Рокитному, Тучині, Клевані. У 1964 році міська рада Рівного вирішила встановити пам’ятник тим загиблим, хто похований на території Грабника. А декілька років тому у німецьких архівах вдалося віднайти дані про 21 особу, яка тут похована. Їхні прізвища викарбувані біля пам’ятника, - розповів директор КЗ  «Рівненський обласний краєзнавчий музей» Олександр Булига.