12-12-2019

У Рівному вшанували пам’ять видатного скульптора Томаша Оскара Сосновського

Сьогодні виповнюється   207  років з дня народження визначного скульптора Томаша Оскара Сосновського, уродженця села Новомалин (тепер Острозький район Рівненської області).

З цієї нагоди у Рівненському краєзнавчому музеї відбувся захід по вшануванню його пам’яті.

Томаш Оскар Сосновський увійшов в історію як визначний скульптор, твори якого зберігаються в багатьох країнах світу.

Директор Острозького історико-культурного заповідника Микола Манько  представив найновіші архівні документи, що стосуються життя Сосновського та його предків, а також підтверджують дату його народження, яка деякий час була спірним питанням для дослідників.

В свою чергу, заступник директора РОКМ з наукової роботи Олег Романчук поділився спогадами про те, як  розпочалося його дослідження життя та творчості митця.

Серед виступаючих також були: Микола Бендюк – мистецтвознавець, Валерій Войтович – автор книги «Томаш Оскар Сосновський. Скульптура класицизму», Вітольд-Йосиф Ковалів - настоятель римо-католицької парафії Успіння Пресвятої Діви Марії в м. Острозі, скульптори Володимир Стасюк та Віктор Синяков, Петро Подолець – голова спілки художників Рівненщини, а також Ярослав Ковальчук - керівник Культурно-просвітницького центру імені Томаша Сосновського у Рівному, з ініціативи якого і відбувся захід.

Гостям заходу продемонстрували макет майбутнього пам’ятника видатному митцю, який планують встановити у м. Острог.