27-07-2023

У Рівному вперше експонується виставка про Михайла Грушевського на основі унікальних матеріалів

«Грушевськіана Львівського музею Михайла Грушевського» - таку назву має експозиція, що відкрилася в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці.

Тут зібрані унікальні матеріали, опрацьовані фахівцями Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові.

Постать Грушевського – суперечлива, але визначальна в історії становлення України як незалежної держави. Завдяки виставці відвідувачі дізнаються більше про нього як політика і державотворця, про науково-академічну діяльність Грушевського, образ вченого-історика у мистецтві. А також – про непересічну долю його єдиної доньки Катерини - талановитої вченої, дослідниці українського героїчного епосу.

На виставці також представлені портрети Грушевського у виконанні українських художників, які зберігаються у фондах Львівського музею.

Ті, хто побував на відкритті виставки, переглянули короткометражну стрічку «14 місць Михайла Грушевського у Львові», головним режисером якої є Роман Метельський. У фільмі висвітлюються події львівського періоду життя Грушевського, а це 1894 – 1914 роки , та акцентовано увагу на тих місцях у Львові, які стали визначальними для історика.

Директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига познайомив присутніх  рівненськими сторінками життя відомого вченого.

Під час відкриття виставки відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між КЗ «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека» РОР та ГО «Українське Фотографічне Товариство». Сторони планують активізувати роботу із залучення та соціалізації людей з інвалідністю, людей старшого віку, внутрішньо переміщених осіб, учасників війни та їхніх родин – до культурно-мистецьких заходів, які проводяться у книгозбірні та  громадським об’єднанням.