13-06-2023

У Рівному відкрили меморіальну дошку о. Серафиму Кашубі

Її розмістили на фасаді будівлі Зали камерної та органної музики. Саме тут до 1958 року діяв костел Народження Пресвятої Діви Марії і Святого Антонія, поки радянська влада його не закрила. О. Серафим Кашуба був останнім настоятелем храму.

Римо-католицький священник більшу частину життя і духовного служіння провів на Рівненщині. З 1945 року жив у Рівному, Дубно, Острозі, Сарнах та Корці. За релігійні переконання Серафим Кашуба зазнав переслідувань з боку комуністичного режиму. 1966-го його заарештували та дали 5 років заслання.

Ініціаторами встановлення меморіальної дошки є отець Владислав Чайка – декан релігійної громади Святих Апостолів Петра і Павла та Божого Милосердя Луцької дієцезії Римсько-католицької церкви у м. Рівному, а також Елеонора Стеценко, директорка Рівненської обласної філармонії. 

Ідею вшанувати таким чином пам’ять знакової для релігійного життя Рівненщини особистості підтримав голова обласної ради Андрій Карауш.

Спільно з краєзнавцями та колективом філармонії він допоміг втілити задум в життя.

- О. Серафим Кашуба - знакова для історії Рівного та області особистість. Він був Священнослужителем з великої літери, людиною з високими моральними чеснотами. І за свою тверду віру та стійкі релігійні переконання був переслідуваний совєцьким режимом і втратив роки життя у засланні в Казахстані. Тому шана до особистості, яка творила історію нашого краю, – це наш внесок у майбутню ПЕРЕМОГУ над ворогом, який упродовж століть прагне стерти з лиця землі все, що пов’язане з Україною! - зауважив Андрій Карауш.

Урочисте відкриття меморіальної дошки о. Серафиму Кашубі відбулося в День пам’яті Святого Антонія Падуанського – католицького священика і проповідника, покровителя храму, в якому нині розміщується рівненський органний зал.

Перед тим, як освятити меморіальну дошку, тут відслужили святкову літургію - вперше за кілька десятиліть, відколи тут проводив службу о. Серафим Кашуба.