09-09-2020

У Рівному відбулася презентація виставки про українців, які перемогли ГУЛАГ

8 вересня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки "Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ". Виставка створена Українським інститутом національної пам’яті, Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» та Галузевим державним архівом СБУ.

Про систему ГУЛАГу, який нещадно експлуатував своїх в’язнів, аби витиснути з них максимум і перетворити на слухняних «будівників комунізму», про українців, яких свого часу кинули в радянські концтабори, але вони й там змогли зберегти гідність, змогли розвалити комуністичну систему, розповів директор музею Олександр Булига, який і розпочав презентацію.

Начальник управління культури і туризму ОДА Любов Романюк наголосила, що дана виставка непересічна подія. Історичні документи, світлини, представленні документальні факти стануть в нагоді при вивченні історії та вихованні підростаючого покоління.

Голова правління Рівненської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Андрій Жив'юк  розповів про нашого земляка, уродженця  Березнівщини – Антона Олійника – члена ОУН-УПА, учасника підпілля; який в 1947 році отримав 25 років таборів, з яких тричі успішно втікав, останній раз у 1965 році. Пан Живюк відзначив, що виставка заставляє переосмислити минуле і рухатися далі та подарував музею свою книгу «Антон Олійник: нескорена мрія».

            На відкритті виставки побував правнук Андрія Лайка – пан Тарас Пилипович, кандидат історичних наук, заступник директора Рівненської  гімназії «Гармонія». Він розповів про свого прадіда, уродженця с. Дерев’яне, поблизу Рівного, що працював спочатку вчителем, потім директором школи. Андрій Лайко – учасник Першої світової війни та вояк Армії Української  Народної  Республіки з Рівненщини. Після «визволення» Західної України в 1940р. на 8 років був висланий до таборів «за активну боротьбу проти робітничого класу». Він потрапив до Воркутлагу. Як польський громадянин у 1941р. був амністований і в 1942р. вступив до армії генерала Андерса. Т.Пилипович підкреслив, що виставка надзвичайно важлива для збереження нашої національної пам’яті.

Особливо душевним був виступ старшого наукового працівника музею Галини Данильчук, зберігача усної історії, яка розповіла про непрості долі наших земляків – Лідію Дзівак і Ганну Кулій, які теж свого часу зазнали політичних репресій.

Про роботу по створенню виставки, речові експонати, що використані з фондів музею, розповіла науковий працівник відділу нової та новітньої історії Інна Черницька.

Виставка  «Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ» в Рівненському краєзнавчому музеї буде працювати впродовж місяця.