22-12-2021

У Рівному відбудеться етнолабораторія «Відкриття ткацького сезону"

23 грудня на базі Державного професійно-технічного навчального закладу «Рівненський центр професійно-технічної освіти сервісу та дизайну» відбудеться унікальна подія – працюватиме етнолабораторія «Відкриття ткацького сезону».

Упродовж дня кращі ткалі Рівненщини знайомитимуть відвідувачів з давнім ремеслом: проводитимуть майстер-класи та презентації. Більше того, охочі зможуть опанувати основи цього ткацького мистецтва.

За словами співорганізаторки етнолабораторії, директорки Рівненського обласного центру народної творчості Ірини Рачковська, цим заходом вони прагнуть привернути увагу людей до унікальної традиційної техніки ткацтва, якою славиться наше Рівненське Полісся. І через популяризацію зберігати цю давню українську традицію.

-У нас на Рівненщині є особливі техніки ткацтва, можна також виокремити і притаманні регіону кольори, які переплітаються на полотні - чорний, червоний, зелений. Все це має свою певну мистецьку і сакральну символіку, в яку наші предки закладали глибокий зміст. А ще в нас в області є ті люди, які бережуть і поколіннями плекають та передають у спадок прадавню ткацьку майстерність. Тому мусимо скористатися можливістю дізнатися усі секрети давнього ремесла, щоб продовжити його для нащадків," - зазначила Ірина Рачковська.

Щоб взяти участь в етнолабораторії, організатори просять заповнити анкету. Відвідувачів об’єднають у групи, з якими заматимуться майстри.