15-08-2023

У Рівному стартував міжнародний фестиваль «VIVA MUSICA ORGANUM»

У Залі камерної та органної музики Рівненської обласної філармонії відбулось відкриття VI міжнародного фестивалю «VIVA MUSICA ORGANUM» (Жива музика органу). У центрі події традиційно постав орган - король музичних інструментів, один із найдавніших інструментів в історії музичної культури.

Сподвижницею міжнародного фестивалю була і є Олена Мацелюх – знана українська органістка, солістка Рівненської та Львівської філармоній, солістка Львівського будинку органної та камерної музики, продюсер та співорганізатор кількох органних фестивалів на теренах України і також науковиця, дослідниця органного мистецтва. Часто концертуючи, перебуваючи у просторі надзвичайно талановитих музикантів, пані Олена задумала цей фестиваль як свято духовності і культурного порозуміння. Впродовж п’яти років в рамках фестивалю виступили органісти з Польщі, Італії, Франції, США, Аргентини та, звісно ж, України. Цього року ми чекаємо на спеціального гостя з Німеччини Бйорна О’Віде, виступатимуть також виконавці з Києва, Львова, Харкова.

Відкрив фестиваль видатний український органіст, соліст Харківської обласної філармонії, частий і бажаний гість Рівненської філармонії Станіслав Калінін. Артист представив програму «Te Deum» («Тобі Господи»), що включала твори Й. С. Баха та М. Колесси – урочистий і надзвичайно вагомий, філософсько наповнений концерт, що став досконалим початком органного фестивалю.