04-12-2019

У Рівному розповіли про діяльність волинських німців на теренах нашої області

Сьогодні у краєзнавчому музеї відбувся захід до 80-річчя репатріації етнічних німців з Волині взимку 1939-1940 рр.

Як розповіла старший науковий співробітник нової та новітньої історії Валентина Данілічева репатріація для більшості волинських етнічних німців була трагічною, адже вони змушені були покинути землі, які обробляли більше 100 років, свої обійстя.

На 1 вересня 1944 р. в Рівненській області нараховувалось лише 108 етнічних німців, а це усього 0,02% від загальної чисельності населення. Багатьох з цього числа було репресовано радянською владою.

Про історію своєї родини повідав історик, член німецького товариства «Відергебурт» - Віталій Лисачек.

Серед виступаючих також були Вітольд-Йосиф Ковалів- настоятель римо-католицької парафії Успіння Пресвятої Діви Марії в місті Острозі та Надія Косміаді, яка є «Почесним громадянином Рівного».

Зокрема, пані Надія поділилася спогадами про те, як її родина в 40-х роках змушена була виїхати до Німеччини, а також як німецьких колоністів вивозили гужовим транспортом до найближчих залізничних станцій і далі потягом за новий кордон. Як згадує Надія Георгіївна 7 дітей померло так і не доїхавши до границі.

На захід завітали члени товариства «Відергебурт», представники громадських організацій національних меншин Рівного: польських, єврейського, керівництво Державного архіву Рівненської області, історики, краєзнавці та музейники.