28-07-2023

У Рівному провели акцію, де всі охочі могли безкоштовно зробити тест на гепатит та інші захворювання

28 липня - Всесвітній день боротьби з гепатитом.

На жаль, статистика захворюваності на цей недуг – невтішна. Щороку у світі фіксують майже мільйон смертельних випадків через вірусні гепатити, кожна третя людина інфікована вірусом гепатиту В, кожен дванадцятий живе з хронічною інфекцією гепатиту В або С, майже 15 мільйонів людей мають хронічну інфекцію гепатиту D.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірусні гепатити займають друге місце за рівнем смертності серед інфекційних хвороб. А число хворих на гепатит B і С в 9 разів перевищує число ВІЛ-інфікованих, які живуть на планеті.

У той же час, лише 9% хворих вірусом гепатиту B знають про свій діагноз, небагато таких і серед хворих вірусним гепатитом C – 20%. У той же час, 60% захворювань печінки виникають саме через наявність в організмі людини вірусних гепатитів B і С.

Якщо говорити про українську статистику, то кількість інфікованих гепатитом C в Україні оцінюється в1 млн 300 тисяч людей, а гепатитом B – понад 500 тисяч людей.

Єдиний можливий спосіб діагностики гепатиту – це тестування.

До Всесвітнього дня боротьби з гепатитом комунальний заклад обласної ради «Рівненський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» спільно з Департаментом цивільного захисту та охорони здоров’я населення РОДА і Територіальним сервісним центром МВС №5641 провели акцію.

Під час якої всі охочі могли безкоштовно отримати консультацію сімейного лікаря, перевірити рівень цукру, пройти швидкий тест на гепатит С, В, а також ВІЛ та інші захворювання.

Тут також міряли артеріальний тиск та сатурацію кисню в крові.

Організатори акції нагадали відвідувачам і про COVID-19. Тож рівняни мали можливість зробити першу або бустерну дози вакцинації від коронавірусу.