07-09-2023

У Рівному презентували унікальну культурну спадщину різних регіонів України

Стародавні обряди, традиційний спів та музику представили в рамках форуму «Нематеріальна культурна спадщина: міжрегіональна співпраця». Захід об’єднав етнографів та краєзнавців з різних областей України: Одещини, Волині та 40 громад Рівненщини.

Саме наша область вже вдруге організовує цей захід, щоб поговорити про унікальність та розмаїття українських традицій, презентувати загалу елементи нематеріальної культурної спадщини, якими пишається кожен регіон.

Учасників форуму привітали голова обласної ради Андрій Карауш та начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

 - Бортництво як унікальний вид бджільництва, дудка-викрутка – старовинний музичний інструмент поліських пастухів, обряди Водіння Куста та Читання Корони… Це лише невелика частина культурного спадку Рівненського Полісся. Це той унікальний пласт традицій, які вирізняють нас з-поміж інших регіонів Україні, і, в той же час, демонструють світові, наскільки наша нація багата і різнобарвна своєю історією. Тому важливо, щоб ми максимально відновили і зберегли це надбання! І приємно, що наш комунальний заклад – обласний центр народної творчості, об’єднує в цій справі і наші територіальні громади, і всю Україну, - наголосив голова РОР Андрій Карауш. 

Директорка та співорганізаторка форуму Ірина Рачковська зауважила, що цього року два елементи нематеріальної культурної спадщини Рівненського Полісся було внесено до національного переліку НКС: це створення та гра на дудці-викрутці, а також традиція прикрашання могильних хрестів. Раніше до списку було включено бортництво та обряд Водіння Куста.

Загалом же, сьогодні в національному переліку НКС зареєстровано 77 елементів з різних регіонів України. 

Краєзнавці та етнографи Рівненщини сподіваються, що невдовзі ще дві традиція нашого краю увійдуть до цього списку: це поліське писанкарство та гра на поліській лірі.