22-12-2022

У Рівному презентували творчу спадщину мисткинь Ганни Верес та Ганни Леончук

В день Святої Ганни, яка вважається покровителькою жіночих ремесел, та безпосередньо ткацтва, сьогодні у Свято-Покровському соборі презентували творчу спадщину майстринь народної творчості Ганни Верес з Київського Полісся та Ганни Леончук із Рівненського Полісся – «Нитка життя святої Ганни».

Організував мистецьку акцію КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» обласної ради спільно з Вишгородським історико-культурним заповідником. За словами директорки центру Ірини Баковецької, в період війни відчуття власної культурної ідентичності українців найбільш загострене – культурна спадщина, духовний спадок є саме тим аспектом, який привертає увагу світу, але водночас і є мішенню ворога-окупанта, що хоче знищити світогляд українського етносу. Тому наше завдання сьогодні – зберегти та продовжити свої традиції, серед яких є традиція одного із найдавніших ремесел українців – ткацтва.

Рівненський обласний центр народної творчості разом з Вишгородським історико-культурним заповідником знайшли повну інформацію про розвиток ткацтва на Поліссі, а також про діяльністю мисткинь, яку сьогодні презентували.

На захід завітав й голова обласної ради Андрій Карауш разом з заступником голови ОВА Сергієм Гембергом.

- Ми перемогли і переможемо тому, що в нас є дух правди, дух народу, який ми зберігаємо і плекаємо. Руки цих майстринь показують, що ми маємо не одну тисячу років культурної історії. Дякую всім, хто займається цією справою, зберігає і просуває в світ нашу нематеріальну спадщину, - сказав Андрій Карауш.

Вже завтра відбудеться відкриття ткацького сезону та ярмарки-форуму «Український національний костюм». Початок о 12 годині у Рівненському міському палаці культури.  Також відвідувачі зможуть побачити народні практики створення одягу на основі традицій культурної спадщини українців.