22-02-2023

У Рівному презентували проєкт, присвячений 90-річчю виходу першого українського роману про Голодомор

#Марія 90 – таку назву має новий інтерактивний проєкт, присвячений виходу у світ першого в українській літературі твору про насильницьку колективізацію та Голодомор 1932-1933 років в Україні. Це відомий роман письменника, публіциста, громадського діяча, а також нашого земляка, уродженця с. Дермань Уласа Самчука.

Проєкт презентували у Рівненській обласній науковій бібліотеці.

«Улас Самчук був першим, хто показав світові правду про 1933 рік, про причини і наслідки Голодомору. Роман “Марія” – це не просто твір про цілеспрямоване знищення українців на початку минулого століття. Це твір-символ, історичні події якого майже через сотню років повторюються, тісно переплітаються з тим, що сьогодні роблять росіяни з українцями. Наслідком більшовицьких «реформ» 30-х років став геноцид, що забрав мільйони життів. Нащадки більшовицьких нелюдів продовжують аморальні діяння над українською нацією. Тому ми повинні в різний спосіб популяризувати постать і твори Уласа Самчука, адже його державницька позиція актуальна як ніколи!», - підкреслив заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський, який взяв участь у презентації.

Привернути увагу до творчості Уласа Самчука, до його постаті, як громадського діяча і має на меті проєкт #Марія 90. В рамках реалізації цієї ініціативи будуть створюватися відеосюжети, присвячені роману «Марія» за участі відомих краян: науковців, письменників, музейних фахівців, представників влади, акторів, музикантів, громадських активістів, представників української діаспори.

Перші відеороботи під час презентації представили відомий літературознавець, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський, а також публіцист, філософ, професор НУ «Острозька академія» Петро Кралюк.

Проєкт триватиме упродовж року і завершиться фінальною подією до Дня пам’яті жертв голодоморів, який цьогоріч припадає на 25 листопада.