12-12-2022

У Рівному презентували книгу про всесвітньо відомого скульптора Оскара Сосновського

«Оскар Сосновський. Скульптор"  - таку назву має книга дослідника Валерія Войтовича, яку презентували в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці.

Саме цими днями виповнюється 210 років від дня народження видатного митця, який родом з Рівненщини.

Томаш Оскар Сосновський народився в селі Новомалин на Острожчині. Художню освіту здобув у Варшавській академії мистецтв, академіях Берліна й Рима. Був членом Академії образотворчих мистецтв Святого Луки в Римі, професором скульптури Академії Святого Луки. Почесний доктор 24 художніх академій світу. У 1854 році Папа Пій ІХ відзначив Сосновського за його мистецьку працю однією з найвищих нагород - золотим орденом Святого Григорія Великого.

Більшу частину життя Оскар Сосновський прожив у Римі. Однак неодноразово приїжджав до Новомалина, де було родове гніздо давнього княжого роду Сосновських. На батьківщині скульптор також творив. В рідному селі була творча майстерня скульптора і галерея з колекцією власних робіт, картин та гобеленів інших визначних майстрів світу.

- Сьогодні роботи Оскара Сосновського прикрашають храми та музеї Рима, Ізраїлю, Назарета, Вільнюса, Варшави, Кракова, Рівного, Острога, Житомира, Львова та інших міст. Це визначна постать, яка є частиною нашої історії і про яку, на жаль, широкому загалові мало що відомо. Тому поява цієї книги Валерія Войтовича має виправити історичну несправедливість і повернути ім’я Оскара Сосновського на його батьківщину. Тому вдячний авторові і раджу до прочитання цю працю про нашого талановитого земляка зі світовим ім’ям,  - зауважив заступник голови Рівненської обласної ради Віталій Ундір, який завітав на презентацію видання.

Під час заходу учасникам представили і макет майбутнього пам’ятника Оскару Сосновському, автором якого є заслужений діяч мистецтв України, скульптор Володимир Шолудько.