22-02-2024

У Рівному презентували всеукраїнський каталог технологій для енергетичного сектору

Першу версію Каталогу  критично важливих технологій для електроенергетичного сектору України презентували сьогодні в онлайн-форматі.

Участь у засіданні взяли представники тергромад, державних органів, профільних компаній, а також Міністр енергетики України, Міністр клімату, енергетики та комунальних послуг Данії, Посол Данії в Україні. Рівненську обласну раду представляв заступник голови Віталій Ундір.

Як пояснили розробники, повномасштабна збройна агресія росії та спрямовані атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури викликали необхідність децентралізації енергетичної системи. Цей каталог є відповіддю на потребу в підвищенні безпеки сектору енергопостачання. Документ - це своєрідна дорожня карта для вибору пріоритетних технологій розподіленої генерації. Крім того, каталог відіграватиме допоміжну роль у залученні інвестицій та донорської допомоги для короткострокового відновлення української енергосистеми.

Під час засідання відбулись панельні дискусії присвячені технологіям генерації на основі відновлювальних джерел енергії та системам накопичення енергії. Обговорили також міжнародну підтримку енергетичного сектору України, особливості вибору технологій для відновлення пошкодженої генерації.

Презентація Каталогу організована у рамках Програми українсько-данського енергетичного партнерства за підтримки Міністерства енергетики України.

Нагадаємо, що його розробку розпочали минулого року Данська енергетична агенція разом з Міністерством енергетики України та Інститутом економіки та прогнозування.