06-02-2024

У Рівному представили унікальну фотовиставку «Україна в Антарктиці»

Сьогодні, на базі Рівненської обласної бібліотеки відбулося офіційне відкриття фотовиставки «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність», яку представили полярники станції «Академік Вернадський».

Експозиція виставки складається з 27 фотографій крижаного континенту та життя українських полярників та полярниць. Як зазначили організатори, після початку повномасштабного вторгнення відбулося кардинальне змінення експозиції. Фотокартки демонструють вплив повномасштабної війни на українську антарктичну програму, і розвиток досліджень, що відбувся за останні роки.

У відкритті виставки взяли участь представники влади, полярники, члени Національного антарктичного центру, громадськість та ЗМІ. Зокрема, зимівник-рекордсмен Юрій Отруба; рівнянин Павло Тарасович – радіоаматор та учасник п’ятої Української антарктичної експедиції, а також завідувач відділу міжнародного наукового та науково-технічного співробітництва Андрій Федчук. Рівненську обласну раду на заході представив заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський.

«Це прекрасно, що гості можуть побачити та доторкнутися до цікавих речей, які були привезені з Антарктиди, предметів побуту та поспілкуватися з справжніми експертами у даній сфері.  Дана виставка відкрила нові перспективи розуміння і пізнання для всіх, а також нагадала про важливість наукових досліджень у розвитку сучасного світу.» - зазначив Олексій Бучинський.

Антарктична фотогалерея – це спільний проєкт Міністерства освіти і науки України та Національного антарктичного наукового центру.

Виставка експонуватиметься в приміщенні Рівненської обласної бібліотеки до 8 березня.