15-12-2022

У Рівному планують створити денний центр соціально-психологічної допомоги

На базі Консультативної служби для постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі мають намір створити КЗ «Денний центр соціально-психологічної допомоги» Рівненської обласної ради.

Сьогодні це питання розглянули на засіданні постійної комісії з питань соціальної політики і соціального захисту населення (голова комісії Вікторія Опанасюк).

За словами завідувача відділення Консультативної служби постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі Олени Бобровської денний центр надаватиме набагато більший спектр послуг на відміну від консультативної служби.

Зокрема, у центрі можна буде отримати тривале консультування психолога, корекційну програму, супровід соціального працівника, первинну правову допомогу та інформування про послуги інших організацій та установ, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству.

Також особи, які постраждали від насильства зможуть брати участь у групових та індивідуальних заняттях для дорослих та дітей, групах самодомоги, семінарах та тренінгах.

Але найголовніше – у цьому центрі буде працювати «зелена кімната» – простір для проведення слідчих дій за сучасними та ефективними формами роботи з дітьми. Це дасть змогу запобігти повторній травматизації психіки дитини в процесі опитування.

- Це пілотний проєкт в нашій області. Наразі ми вже завершили облаштування цієї кімнати. В ній сертифікований психолог буде проводити опитування постраждалої дитини, або дитинки яка стала свідком злочину. Камера, що знаходиться в кімнаті буде виводити весь процес на дошку у  конференц-залі, де будуть знаходитися відповідні органи. Такий підхід убезпечить дитину від додаткового стресу, - повідомила Олена Бобровська.

Окрім того, в перспективі на базі центру планують створити кризову кімнату та мобільну бригаду швидкого реагування.

Кризова кімната буде обладнана усіма необхідними зручностями. В ній зможуть короткостроково або цілодобово перебувати особи які постраждали від домашнього насильства.

Водночас мобільна бригада разом з поліцією виїжджатиме в межах міської громади консультуватиме постраждалих осіб та в разі потреби доставлятиме їх до безпечного місця.

Директор департаменту соціальної політики облдержадмінстрації Роза Слободенюк наголосила депутатам, що створення центру не зумовить додаткового навантаження на видатки обласного бюджету.

Члени комісії підтримали цю ідею одноголосно та рекомендували голові обласної ради винести питання Про створення КЗ «Денний центр соціально-психологічної допомоги» Рівненської обласної ради та затвердження Положення закладу на розгляд пленарного засідання чергової сесії обласної ради.