13-09-2024

У Рівному планують створити дендропарк місцевого значення

Дендрологічний парк «Натуралістичний сад нової хвилі» планують створити на території КЗ «Центр національно-патріотичного виховання та позашкільної освіти» Рівненської обласної ради.

Це питання серед інших обговорили депутати на засіданні постійної комісії з питань екології та земельних відносин під головуванням Юрія Кузнюка.

Ініціатором такого рішення є директор центру Віктор Самчук, а проєкт підготував Департамент екології та природних ресурсів ОДА.

Як йдеться у пояснювальній записці, метою надання території статусу дендрологічного парку місцевого значення є "створення, збереження, вивчення різноманітних видів дерев, чагарників та їх композицій для більш ефективного наукового, культурного, рекреаційного та іншого використання". За попередніми даними на основі проведених польових досліджень у проєктованому дендропарку спонтанно зростає та культивується 320 видів судинних рослин із 144 родів та 76 родин. Окрім того, чимало видів трав’янистих рослин штучно вирощується у відкритому грунті на колекційній ділянці та клумбах.

Таким чином, на вимогу Закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» буде збільшена частка земель природно-заповідного фонду. 

Наразі частка таких земель в Україні становить 6,6%, а планується до 2030 року досягти 15% заповіданості.  Для порівняння, у більшості країн Європейського союзу, частка земель природно-заповідного фонду у середньому становить 21% площі цих держав.

В підсумку, комісія рекомендувала винести питання на розгляд сесії обласної ради, де й буде прийняте остаточне рішення.