06-06-2023

У Рівному обговорили проблеми людей з вадами зору та слуху

Цьогоріч українські організації, які об'єднують людей з вадами слуху та зору, відзначають 90-річчя. Їх створювали для того, щоб допомогти незрячим, слабозорим та людям з вадами слуху адаптуватися до життя в суспільстві. А це не лише надання спеціальних освітніх та медичних послуг, а й працевлаштування людей з інвалідністю, їхня інтеграція в мистецьке та спортивне життя.

На Рівненщині такі перші громадські об’єднання з’явилися пізніше, аніж в центральній та східній Україні – після 1945 року.

З нагоди ювілейної дати у Рівному відбувся круглий стіл, до участі в якому запросили представників УТОГ і УТОС, громадських організацій людей з інвалідністю, керівників підприємств, де працюють незрячі та особи з вадами слуху, фахівців з сурдоперекладу, керівників міста та області.

Рівненську обласну раду на заході представляли заступник голови ради Віталій Ундір та голова постійної комісії з питань соціальної політики та соціального захисту населення Вікторія Опанасюк.

Головна мета заходу – привернути увагу суспільства до проблем і потреб людей з інвалідністю.

Це, зокрема, доступність соціальних та медичних послуг, відсутність належних приміщень, де громадські організації УТОГ та УТОС могли б проводити свої заходи. Відсутність державного замовлення на товари, які виготовляють підприємства УТОГ та УТОС та загалом значне скорочення виробництва.

Як розповів багаторічний керівник Рівненського учбово-виробничого підприємства УТОС Ігор Подранецький, за історію підприємства тут знайшли роботу більше 2 тисяч людей з вадами зору, сьогодні ж тут працює 41 незрячий. Виготовляють різні види щіток, робочий одяг, вироби з деревини та інших рослинних матеріалів. Однак, наголошує керівник, замовлень бракує.

Трішки краща ситуація на Рівненському підприємстві УТОГ. Створене 1956 року, воно залишається найбільшим в Західній Україні виробничим підприємством, де працюють люди з вадами слуху, і спеціалізується на виготовленні меблів. Загалом же УТОГ на Рівненщині об’єднує 550 людей, 315 з яких – це рівняни.

Представники обох товариств звернули увагу влади на законопроєкт № 5344, який, на їхню думку, в разі прийняття Верховною Радою України, значно обмежить участь громадських об’єднань людей з інвалідністю в суспільно-політичному житті країни.

Звернулися за підтримкою до обласної влади і щодо проблем з фінансуванням соціальних центрів УТОГ та УТОС на рівні деяких громад.

Заступник голови обласної ради Віталій Ундір запропонував обговорити ці проблемні питання на засіданні Ради громад при голові обласної ради, щоб їх безпосередньо почули керівники тергромад.

- В цій ситуації ми маємо діяти точково по кожому питанню. Рівненська обласна рада має можливість донести проблеми УТОС та УТОГ до кожної громади та до кожного обласного комунального підприємства і закладу. І, впевнений, що спільними зусиллями ми зможемо наростити підтримку цих об’єднань, - зауважив Віталій Ундір.

(Керівниця Спеціальної школи №1 в смт Клевань РОР Євгенія Фалко

розповіла про роботу закладу, де навчаються дітки з вадами зору та слуху) 

З нагоди ювілейної дати заступник голови обласної ради Віталій Ундір разом з головою постійної профільної комісії Вікторією Опанасюк вручили нагороди керівникам благодійної та громадської організацій, які опікуються питаннями людей з інвалідністю.

Почесними грамотами, зокрема, нагородили Тетяну Войтович, яка очолює БО інвалідів та пенсіонерів «Обличчям до істини», та Петра Поліщука – керівника відокремленого підрозділу Всеукраїнської ГО людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії».