16-08-2023

У Рівненській області мають намір відкрити два Центри психічного здоров’я

Про це повідомив голова обласної ради Андрій Карауш під час підсумкової онлайн сесії Mental  Health for Ukraine — MH4U (Психічне здоров’я для України).

Нагадаємо, MH4U – це проєкт, який створений для підтримки реформування системи психічного здоров’я в Україні. Він втілює підходи «Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2023 року» та має забезпечити покращення якості життя та дотримання прав і свободи людини.  

Цей проєкт в Україні стартував у 2019 році. Нині закінчилася перша фаза його провадження. З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну MH4U розширив  свою географію. Зокрема, й на Рівненську область.

За ініціативи Андрія Карауша, цього року в лютому керівники проєкту організували дводенний тренінг до якого долучили всі територіальні громади Рівненської області.

 -    Завдяки команді MH4U у Рівненській області реалізовано чимало заходів. Зокрема, майже 230 медичних працівників пройшли тренінги і застосовують їх на практиці, це також 168 учасників, які пройшли універсальний тренінг психічного здоров’я. В області створено вже 6 центрів дружніх до дитини та в активній фазі на сьогодні два Центри психічного здоров’я. Вони будуть відкриті у Вараші та Гощі, - розповів Андрій Карауш.

 Також голова обласної ради запропонував напрямки для подальшої діяльності проєкту.

Йдеться про «соціальних менеджерів», поліцейських офіцерів громад та вчителів. Зокрема, соціальні менеджери працюють з ветеранами та членами їх сімей. Їхня основна функція – це раннє виявлення проблеми у цієї категорії населення. Теж саме стосується поліцейських офіцерів громад, які тісно спілкуються з мешканцями. Водночас вчителі через поведінку дітей, їхні проблеми можуть ідентифікувати і проблеми в сім’ях, які пов’язані з психічними розладами або травмами.  

-    Тому, якщо поєднати зусилля і дати базу проєкту, для таких фахівців то виявляти ранні стадії психічного розладу їм буде набагато ефективніше, - наголосив Андрій Карауш.