02-04-2024

В обласному центрі психічного здоров’я  навчали як підтримувати дітей з аутизмом під час військового стану

2 квітня - День поширення інформації про аутизм, його запровадили  у 2007 році рішенням Генасаблеї ООН.

Сьогодні у Рівненському обласному центрі психічного здоров’я населення відбулася зустріч профільних лікарів з батьками дітей, які мають розлади аутистичного спектру (РАС).

Під час заходу обговорили тему підтримки дитини з РАС під час військового стану, що наразі є особливо актуально.  

Фахівці вкотре наголошують, що аутизм – це не хвороба, а порушення розвитку, яке впливає на комунікацію і відносини з іншими людьми, а також на сприйняття і розуміння навколишнього світу. Аутистам важче та складніше  спілкуватися з оточуючими. У той же час, люди з РАС проявляють хороші, та навіть виняткові здібності у певних сферах.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, з аутизмом народжується кожна сота дитина в світі. Як окрему проблему аутизм виокремили лише наприкінці 30-их років ХХ століття. На даний час фахівці виокремлюють  різні розлади аутистичного спектру (РАС).

Рівненський обласний центр психічного здоров’я населення - єдиний в області, де надають стаціонарну допомогу дітям з аутизмом.

За даними центру, у 2023 році на Рівненщині амбулаторної психіатричної допомоги потребувало 5557 дітей (це на 7,8% більше, ніж у 2022 році), а у 121 дитини вперше встановлено діагноз «аутизм». Це на 24,8% більше, аніж 2022-го. Всього під спостереженням з діагнозом аутизм в області перебуває 555 дітей (на 22% у порівнянні з 2022 роком).

Під час зустрічі з батьками фахівці розповіли про проблеми діагностики, абілітації та реабілітації дітей з аутизмом.  Лікарі зазначають, що аутизм невиліковний, але за своєчасної діагностики та корекційному втручанні, дитина може бути адаптована до життя у дорослому віці. 

Організація повної та своєчасної (у ранньому віці) корекційної допомоги дітям із загальними розладами розвитку та їх родинам є дуже нагальною медичною, психолого-педагогічною та соціальною проблемою. Основною метою допомоги дітям з аутизмом, є їх абілітація (створення нових можливостей для дитини реалізуватись у суспільств) з подальшою адаптацією та інтеграцією в соціум. Тобто вся соціальна, лікувальна та освітня робота повинна бути спрямована на підвищення особистісного, пізнавального та соціального статусу такої дитини, - наголошують в Центрі.