29-10-2021

У обласному центрі комплексної реабілітації не виявлено порушень – результат моніторингового візиту

Про це повідомила директор департаменту розвитку адміністративних послуг, соціальної, молодіжної політики та спорту Роза Слободенюк, на вчорашньому засіданні постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків.

 

Влітку моніторингова група у складі: регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Рівненській Андрія Преподобного, регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВР України з прав людини в Рівненській області Сергія Іллюка та громадського монітора національного превентивного механізму Євгенія Баборкіна відвідали КЗ «Рівненський обласний центр комплексної реабілітації».

Вони ознайомилися з послугами, які надають в закладі. Йдеться про умови перебування осіб, їхнє харчування та дозвілля.

Так, моніторингова група відзначила, що у житлових кімнатах затишно, створені комфортні умови для проживання, якість вентиляції та температурні умови відповідають встановленим вимогам та нормам. Також будівлі закладу пристосовані для малобільних груп населення.

Окрім того, в ході візиту було встановлено, що закладом повною мірою вживаються заходи щодо залучення отримувачів послуг до творчої художньої самодіяльності. За бажанням, осіб, які отримують реабілітаційні послуги в центрі мають постійний доступ до перегляду телепередач, читання літератури, участі в майстер-класах з художнього прикладного мистецтва, навчанням навикам шиття тощо.

Водночас моніторингова група рекомендувала замінити систему водопостачання, яка потребує постійних витрат на проміжні ремонтні роботи. Тож депутати рекомендували Рівненській ОДА розглянути можливість виділення коштів на для усунення цієї проблеми.

Зауважимо, що за результатами моніторингового візиту не було виявлено порушень конституційних прав та свобод людини, що проходять реабілітацію в центрі.

Довідково: у КЗ «Рівненський обласний центр комплексної реабілітації» здійснюють комплекс реабілітаційних заходів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку осіб з інвалідністю, засвоєння ними знань, умінь, навичок, досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, фізичних, розумових, соціальних, професійних здібностей з метою максимальної реалізації особистого потенціалу; сприяють психосоціальній адаптації до зміненої життєвої ситуації батьків, дружини або чоловіка загиблого учасника АТО/ООС.

Заклад розрахований на одночасне перебування 50 осіб. Для належної організації процесу реабілітації, у закладі створено два відділення: медичної та фізичної реабілітації. Центр фінансується за рахунок коштів з обласного та місцевих бюджетів. На утримання закладу на 2021 передбачено 8,3 млн грн, з яких 1,5 млн грн – місцеві бюджети.