23-07-2024

У новий, ювілейний, сезон – з новими виставами

Не встиг колектив Рівненський академічний обласний театр ляльок завершити попередній сезон, як вже запрошує глядачів на новий.
Він буде 50-й, ювілейний, і стартує 24 серпня.


З цієї нагоди театр готує дві вистави: "Пілот і Маленький Принц" за мотивами твору Антуана де Сент-Екзюпері та постановку на екологічну тематику "Чао-какао! Привіт, чистий світ". Її поставлять за кошти Українського культурного фонду. Сума гранту, якрий виграв наш театр, складає 300 тис грн.
Це буде перша в історії театру вистава екологічного спрямування, яка не лише має за мету привернути увагу до того, наскільки важливо сортувати сміття і дбати про чистоту довкілля, а й навчатиме дітей, як правильно це робити. Для цього біля центрального входу в театр ляльок вже встановили контейнери, куди кожен охочий можете принести своє сміття, яке театрали «перетворять» на виставу. Тобто папір, пластик чи скло використають для створення елементів декорацій, реквізиту та ляльок для нової вистави. Також для малечі організують майстер класи з виготовлення ляльок та реквізиту.

Прем’єра нової постановки запланована на серпень-вересень. Її режисеркою є Олена Ткачук, яку глядач знає за іншою популярною виставою "Івасик-Телесик". Вона, нагадаємо, претендує на відзнаку Всеукраїнського театрального Фестивалю-Премії «ГРА».


Інша прем’єрна вистава нашого театру ляльок – це новий творчий погляд на історію Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький Принц». Як розповів креативний менеджер театру Корній Демидюк, творча група має на меті змістити акценти на історію пілота, який потрапляє в авіатрощу в пустелі.


- Людина, яка за всіма обставинами мала б загинути, вижила. Зокрема, завдяки тому, що в ній відродилася внутрішня дитина. Власне, той «маленький принц», який живе у кожному з нас. Ця тема сьогодні дуже актуальна для кожного українця. Постійний стрес, в якому ми живемо, призводить до різних розладів: ментальних і фізичних. Ми стаємо занадто раціональними, занадто дорослими. Надто наші підлітки, які через війну позбавлені повноцінного дитинства - мати свій досвід дорослішання в нормальному, мирному, житті. Адже все може змінитися будь-якої миті. У виставі Пілот після авіатрощі зустрічає героїв зі свого минулого, що змушує його замислитися над важливими сенсами», - привідкриває завісу майбутньої вистави Корній Демидюк.

Однією із задач цієї постановки є якраз історія про цінності: заради чого варто жити, і заради чого варто і померти, - кажуть у театрі. Режисером цієї постановки є Юрій Паскар. Вистава розрахована на дорослішого глядача віком від 12 років.
Що ж до подробиць самого відкриття нового сезону, яке заплановане на 24 серпня, то в театрі тримають інтригу і просять слідкувати за соціальними мережами закладу.