09-11-2020

У Краєзнавчому музеї презентують виставку «Еволюція посуду»

Відкриття відбудеться 10 листопада о 12-ій годині на оглядовому майданчику Рівненського обласного краєзнавчого музею

Виставка дає уявлення про розвиток керамічного посуду від доби неоліту до початку ХІХ ст. Експонати поділені на дві великі групи: ліпний посуд, який виготовлявся до Х ст. та гончарний. Візуально вони розділені макетом гончарного горна, який виготовив зав відділом давньої історії та археології О. Войтюк. Гончарне горно дає можливість побачити процес обпалювання керамічних посудин.

Усі експонати, представлені на виставці, були віднайдені під час археологічних досліджень на території Рівненщини протягом останніх 20-ти років. За цей час археологічні розкопки та розвідки поводилися в Рівному, Дорогобужі, Пересопниці, Муравиці (Млинів), Острозі та багатьох інших селах та містечках. Вони дали багатий матеріал для вивчення побутування кераміки в Рівненській області.

На виставці «Еволюція посуду» представлено майже все розмаїття форм, декорування, розпису ліпного та гончарного посуду. Основну групу форм становлять горщики, які виготовляються і до нині. Крім того, можна побачити давньоруські зерновики, миски, кубки, приставки тощо. Знахідки посуду дають можливість простежити і торгівельні процеси на Рівненщині. Про торгівлю із Заходом нам розповідає невелика посудина зелено-жовтого кольору, знайдена в Дорогобужі. 

Тимчасова експозиція «Еволюція посуду» стане першою в проєкті «Вулична виставка» та буде доступною для огляду під час карантинних обмежень. Вона діятиме протягом двох місяців на території оглядового майданчику музею.