04-11-2021

У Костополі пропонують встановити стаціонарний пост з контролю якості повітря

Ситуацію щодо екологічних проблем у місті Костопіль вивчали депутати постійної комісії з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Відповідне звернення до голови комісії Юрія Кузнюка підготував костопільчанин Олександр Лада.  

(Олександр Лада)

У листі йдеться про те, що «великі промислові об’єкти, які розміщені на території Костополя безперешкодно, протягом багатьох років здійснюють нищівний вплив на навколишнє середовище, а разом з тим і на здоров’я та самопочуття місцевих жителів».

Автор звернення перерахував десять підприємств, які активно працюють у Костополі, а також зауважив, що неодноразово звертався до місцевої влади і порушував проблеми, які шкодять екології цих територій. Зокрема, щодо потреби модернізації очисних споруд, відсутності механізму очистки річки Замчисько та засмічення меліоративних каналів неочищеними стоками, стихійних сміттєзвалищ на території громади.

Однак найбільше уваги під час обговорення цього звернення приділили саме стану атмосферного повітря в Костополі внаслідок діяльності низки промислових підприємств.

Як зауважив голова постійної комісії Юрій Кузнюк, який сам є костопільчанином, ця проблема  - досить давня і болюча. Однак, не зважаючи на суспільний розголос, роками не вирішується, а кількість скарг від жителів Костополя та його околиць не зменшується.

(Микола Драганчук - ліворуч)

Зі свого боку, депутат Микола Драганчук нагадав колегам, що 2020 року обласна рада вже втручалася в екологічну ситуацію щодо діяльності одного з місцевих підприємств, а саме Костопільського ветсанзаводу, і навіть виділяла кошти на встановлення там системи фільтрації. Однак, на жаль, проблема не зникла.

На думку членів комісії, вирішувати всі ці питання мала б місцева влада, адже проблеми цих територій – це першочергово саме її компетенція.

- У той же час, депутати обласної ради не можуть залишатися осторонь і повинні реагувати на такі звернення. Щоб відповідальні за це посадовці та контролюючі органи нарешті відреагували, - наголосив Юрій Кузнюк.

Заслухавши позицію представників держекоінспекції, департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Головного управління Держпродспоживслужби, депутати внесли низку рекомендацій.

Зокрема, рекомендували Державній екологічній інспекції провести позапланову перевірку ТОВ «Захід Агропром» (Костопільський елеватор) та звернутися до Костопільської міської ради при плануванні бюджету на 2022 рік передбачити кошти на встановлення в Костополі стаціонарного посту моніторингу повітря.

Крім того, депутати звернуться до Державної екологічної інспекції Поліського округу та до ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області з рекомендацією посилити контроль за станом повітря на території Костопільської територіальної громади.