04-08-2023

У Дубенському замку відзначили учасників та переможців IV Міжнародного конкурсу декламаторів поезій Тараса Шевченка

 Сьогодні, на базі Державного історико-культурного заповідника відбулось підбиття підсумків IV Конкурсу декламаторів поезіїТ.Шевченка.
Цьогоріч проект відбувся у відеоформаті, в умовахповномасштабного військового вторгнення росіян на Українську землю. 

    Мета даного заходу – через пророче слово Кобзаря підтримати Українську державу на культурному фронті, захистити національну ідентичність та висловити свідому національну позицію.

    Реєстрація на конкурс тривала з 15.02 до 31.03.2023. Навіть попри важкі умови проведення, організатори отримали рекордну кількість заявок -близько тисячі, а сам конкурс вийшов на міжнародний рівень. Відеороботи надійшли з 200 населених пунктів України та 4 країн світу: Італії, Великої Британії, Китаю і Канади. Також відео надіслали вимушено переселені українці, які зараз проживають у Польщі, Чехії, Данії, Фінляндії та Швейцарії (ці учасники представляють у конкурсі свої рідні міста в Україні).

    Одним з регіонів, котрий показав найвищуактивність серед декламаторів стала Рівненщина – 124 особи, які отримали дипломи лауреатів та учасників. 

    Привітати та нагородити творчих керівників та учасників завітали заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський та депутат Рівнеоблради Володимир Ткачук.

    «Дуже приємно, що 90% учасників проекту – діти та молоді люди до 18 років. Кожен з вас в сьогоднішніх умовах - борець на культурному фронті України. Хочу подякувати також і організаторам, який попри важкі часи зуміли достойно та професійно провести даний конкурс. Цьогорічдекламування Пророка Тараса - це демонстрація єдності заради спільної національної Перемоги.Рівненщина пишається кожним із вас! Я щиро дякую нашим українським вчителям та творчим керівникам, які докладають чимало зусиль задля того, аби виховати свідоме, патріотичне майбутнє України, адже захист національної ідентичності під час війни через Шевченківське слово надважливий!» - наголосив заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський.

    До заходу також доєднались і представники волонтерського руху, ЗМІ, культурні та просвітницькі діячі, зокрема літератор та поет Микола Тимчак, котрий привітав та подарував учасникам свої авторські видання. Також з вітальним словом доєднався і шевченколюб, Заслужений артист України Олексій Заворотній, який подякував молодому поколінню декламаторів поезії за продовження його справи та прочитав декілька поезій Кобзаря.